Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Turan Civelek
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

VİCDAN

“Vicdanı kısa” der halk kendi diliyle, amansız ve acımasız olana bu ülkede. Vicdanınız kısa mı, uzun mu bilemem, ancak bildiğim bir gerçek var, üzülerek ifade etmeliyim ki, o da; “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” deyişinin, toplumdaki bireylerin benliğini ele geçirdiğidir, gün be gün artarak..Bu bağlamda, bir farkındalık oluşması noktasında, faydamız dokunur ümidi ile, bir iki kelam etmek gerektiği düşüncesi dahilinde yazdıklarımla sesleniyorum sizlere.
“Bana ne” der, sırtımızı döner ve gidersek, bir gün bizi de yakalayıverir, yüz çevirip görmezden geldiklerimiz. İşte unutulmaması gereken en önemli gerçeklerden biri de budur, yaşadığımız hayatta dair.
Güncele uzak kalma isteği, gündemin yoğunluğundan kaynaklanıyor olsa da, yaşadığımız her anın ve şu fani ömrün hesabını verecek olduğumuzu bilmemiz, ‘İlahi’ hesaptan kaçamayacağımızı anladığımız anlamına da gelir.
Televizyonları kapatmak, gazete okumamak, haberden, güncelden ve herşeyden uzak kalmak… Bu kaçış değildir! Çözüm de. Gözünü yummak, kulağını tıkamaktır yaşananlara ve gerçeklere. Duymamak ve görmemek ise bizi sorumluluktan kurtaramayacaktır. İş böyle olanda, hemen yanındakine, yanı başındakine sessiz kalmak, vicdanları kanatan en büyük unsurdur, bana göre. Kör ve sağırı oynamakla ele bir şey geçmez. “Vah vahlar” ve “tüh tühler” vicdanı acıyı anlık olarak giderse de, kanayan yaraya çare olmaya yetmez bu feryat.
Unutmayınız, büyük Türk Milleti tarihin her sayfasında, adaleti ve hayırseverliği ile tüm uluslar içinde en vicdanlısı olmuştur. Kucak açan, kucak açtığından daha hayırlıdır şüphesiz. Öyleyse, gönlümüzü her nerede ve her kim olursa olsun, ihtiyaç sahiplerine, ezilmişlere, zulm altındakilere açmasını bilmek gerekir. Zaten ki öyledir de, hali hazırda. Türk Milleti, günümüz dünyasının da en vicdanlı milletidir.
Yüce dinimiz İslam değil midir, yardımlaşmayı emreden; “iyilik ve takvâda yardımlaşın” (Mâide sûresi), ecdadımız değil midir sosyal yardımlaşma amacıyla vakıflar kuran, sadaka taşlarını diken..
Veren elin alan eli görmediği zarif geleneklerimiz sayesinde hayırseverlik Müslüman-Türk’ün vicdanına kazınmıştır.
Türk Milleti en geçmişinde bile yardımsever bir millettir. Göktürk’lere ait Orhun abidelerindeki ifadeler bu gerçeği açıkça ortaya koymaktadır. “Geçmişte de halkı yoksulluktan kurtarmak, tebayı aç ve çıplak bırakmamak” Türklerin başlıca görevi olarak görülmüştür. Bu örnekler ortaya koymaktadır ki; Türk’ler, tarihten günümüze, her daim alicenap bir millet olarak var olmuştur. Bu özellik adeta genetik bir mirastır bizlere, genlerimize işlemiştir yardımseverlik.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER