Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ORDULAR! HEDEFİNİZ AKDENİZDİR, İLERİ! – Kocatepe Gazetesi

Agah Bıyıkoğlu 30 Ağustos 2017 Çarşamba 14:57:54
 

 26 Ağustos günü Kocatepe’den sökülüp atılan Yunan işgal ordusu Altıntaş ve Dumlupınar yönüne doğru kaçmaya, bir taraftan da toparlanmaya çalışıyordu. Düşmanı imha etmek ve kesin sonuç almak için ne gerekiyorsa yapılacaktı artık… Dumlupınar’da yapıldı bu iş…
İstiklal Savaşı tarihimizin fevkalade önemli dönemeçlerinden, ulusumuzun kaderini belirleyen en şerefli ve en ahlaklı bir mücadele süreci olan Dumlupınar başkumandanlık meydan muharebesinin ertesi gününü Atatürk’ten dinleyelim:
“Ağustos’un 31. günü öğle vaktinde, Çalköyünde, yıkık bir evin avlusu içinde İsmet Paşa ve Fevzi Paşa ile buluştuk. Kırık kağnı arabalarının  döşeme ve oklarına ilişerek vaziyeti mütalaa ettik (durum değerlendirmesi). Kazandığımız meydan muharebesinin, bütün seferi sona erdirebilecek bir azamet ve ehemmiyette (büyüklükte ve önemde) olduğunda ittifak ettik…… bütün asli ordumuzla İzmir’e yürüyecektik.”
Bu durum değerlendirmesinden sonra, Başkumandan M.Kemal Paşa, ordusuna son ve ünlü emrini vermiştir:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları!”
Afyonkarahisar – Dumlupınar büyük Meydan Muharebesinde, zalim ve mağrur ordunun asli unsurlarını, inanılmayacak kadar az bir zamanda imha ederek, büyük ve necip milletimizin fedakarlıklarına layık olduğunuzu ispat ediyorsunuz. Türk milleti, istikbâlinden emin olmaya haklıdır. Muharebe meydanındaki mahâret ve fedakârlıklarınızı yakından takip ediyorum. Milletimizin hakkınızdaki takdirlerine delâlet etmek vazifemi mütevâliyen (artarak) ve mütemadiyen (sürekli olarak) yapacağım…
“Bütün arkadaşlarımın, Anadolu’da daha başka meydan muharebeleri verileceğini göz önünde tutarak  ilerlemesini ve herkesin, akıl kuvvetlerini, celâdet (yiğitlik, gözüpeklik) ve hamiyyet (vatan sevgisi) kaynaklarını yarışırcasına ibzâle (bol miktarda) devam etmesini rica ederim.
“ORDULAR! HEDEFİNİZ AKDENİZDİR, İLERİ!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kazanılan zaferi 1 Eylül’de Dumlupınar’dan milletimize de bildirdi. Bu bildiriye “Büyük ve asil Türk Milleti!” hitabıyla başlayan ulu önder, Büyük taarruz ve Dumlupınar savaşlarının aşamalarını, ordumuzun fedakarlık ve kahramanlığını vurgular ve bildiriyi şu cümlelerle bitirir:  Milletimizin istikbali emindir Ve vaad olunan nusratı ordularımızın istihsal etmesi  muhakkaktır….” (Ordularımız üstünlüğü, zaferi kesinlikle kazanacaklardır)
  Büyük Millet Meclisi Reisi Başkumandan Mustafa Kemal
Atatürk’ün yukarıya alıntıladığımız hitaplarındaki, coşkulu, etkili üslup onun sıradan bir insan olmadığını, lider ve devlet kurmaya muktedir bir fenomen olduğunu göstermesi bakımından da dikkate değer ki bu, ayrı bir yazı konusudur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER