Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Kocatepe Gazetesi 23 Nisan 2010 Cuma 03:00:00
  Birinci Dünya Savaşı sonrasında topraklarımız paylaşıldı. İngiltere, Fransa, Yunanistan askerleri topraklarımızı işgal etmeye başladılar. Bu işgal hareketleri, altı yüz yıllık Osmanlı yönetiminin bitişi ve tükenişinin belirtileriydi.
Padişah Vahdettin Başkanlığı’ndaki ülke yöneticileri kurtuluşu İngiltere veya ABD sömürgesi altına girmekte görüyorlardı. M. Kemal’in kurtuluş faaliyetlerini çılgınlık olarak niteliyorlardı. Çapulculardan derledikleri kişilerle, inzibatiye askerleriyle M. Kemal’i yok etmek için çalışıyorlardı. Halkı da bu düşüncelerle yönlendiri-yorlardı.
19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkan M. Kemal “Gördüğüm vaziyet-i umumiye şöyledir: Halkın umudu kırık, halk bezgin, yoksul ve perişandır,” diyordu. Bu durumda ne yapabiliriz paşam diye sorulduğunda O, “Ordu yok dediler kurulur. Para yok bulunur. Düşman çok yenilir.” diyordu.
Çanakkale Savaşları’ndaki kahraman askerler sarı gazilerini tanıyorlardı. Terhis edilmiş askerler onun etrafında toplandılar, kenetlendiler. Askerleri onu çok seviyor ve ona güveniyorlardı. Yedi düvele karşı koymak için kime güveniyorsunuz paşam diye soranlara o “Ben halk için, halka doğru, halkla beraber yola çıktım.” diyordu. O nedenle “İstiklal Savaşımız bir halk hareketidir.” diyordu.
Halkımız asırlardır ümmetçi ve bilgisizliğin pençesinde inleyen bir toplum olarak sürünüyordu. Özgür birey olmanın özlemindeydiler. 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti kuruldu. 90 Yıl önce 23 Nisan 1920 de ulusal egemenlik kıvılcım, halkın ulusal sevinci olarak TBMM hükümeti’nin kuruluşu dünyaya duyuruldu. Düzenli ordu kuruldu. Birleşik düşman güçlerine karşı konuldu. Her cephede savaşlar kazanıldı. M Kemal’in çılgın askerleri düşmanı denize döktü. Bu savaşların kazanılması özgürlük rüzgarı, halkın dirilişinin, özgüveninin ve sevincinin haklı sonucuydu.
Atatürk 90 yıl önce 23 Nisan 1920 Ulusal Egemenlik gününün sevincini Türk çocukları bayram sevincini yaşasınlar, tarihimizi iyi öğrensinler diye Türk çocuklarına bayram olarak armağan etti.
23 Nisan dünyada ilk çocuk bayramıdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bugün “Dünya Çocukları Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Onlarca ülke 23 Nisan Çocuk Bayramında ülkemize çocuk temsilcilerini gönderiyorlar. Dünya çocukları ülkemizi tanıyorlar, kaynaşıyorlar. Bayramı şölenlerle kutluyorlar.
Atatürk ilke ve devrimleri ile Cumhuriyetinin dayandığı temel nitelikleri esas alınarak gelecekte daha güçlü bir ülke olmak için çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmeli ve eğitmeliyiz. Çocuklarımızın ciddi, kalıcı, akılcı, bilimsel bir eğitimle ulusun güvencesi olmalarını sağlamak temel görevimizdir.
Bu duygularla sevgili çocuklarımızın, halkımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti