Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ramazan Balkan

İZMİR; GAVUR ve FAŞİST-IV – Kocatepe Gazetesi

Ramazan Balkan 25 Mart 2010 Perşembe 02:00:00
  Bir Tespit
Batı Anadolu ve İzmir’in Rumlaşma süreci yani göçmen Rumların Batı Anadolu’da Rum nüfus üstünlüğünü ele geçirme çabaları hakkında, Kurtuluş Savaşı sırasında Aydın’daki 57. Tümen komutanı Albay M. Şefik Bey (AKER) ilgi çekici bilgiler vermektedir. Albay Şefik Bey; 1909 senesinde Rum harekat-ı milliyesini tetkik ederken Çanakkale’nin Ezine kasabasından Hacı Arif Ağa namında 75 yaşlarında bir Türk’ten kendi gençliği zamanındaki Rumlar ve o mıntıkanın ahvali hakkında sorduğu suallere aldığı cevaplar şunlardır;
‘Sivastopol Muharebesine kadar (1853) Ezine’de tek bir Rum ve Ermeni hatta Yahudi yoktu. Bu muharebeden sonra bilmem ne oldu. Evvela üç Rum geldi. Hükümet bunları çok himaye etti. Bunların arkasından Rumlar geldikçe geldi, yerleşti. İhtiyarlar bu Rumların gelip yerleşmesini tehlikeli görüyorlar, şikayet ediyorlardı. Fakat hükümet bu Hıristiyanları sıkı himaye ediyordu.’
Ezine’li Hacı Arif Ağa’nın anlatımlarına Albay Şefik Bey kendi izlenimlerini de ekler; “Hacı Arif Ağa’dan bu sualleri sorduğum zaman yalnız Ezine’de 380 hane Rum, 70 hane Ermeni, 30 hane Musevi mevcuttu. Rum mahallesinde yıkılmış bir cami harabesi de vardı.”
Albay Şefik Bey’in izlenimleri şöyle devam eder; “bütün köylerde tekessür eden Rumlar Adalardan, Yanya’dan, Yunan’dan gelmiş; Tanzimatçılığın himayesi altında gittikçe tekessüre devam etmiş bulunuyorlardı.
Edremit ve Ayvalık kazalarında daha acıklı hakikatler karşısında kalmıştım. Edremit’teki ihtiyarlar arasında yaptığım tahkikatlarda, Sivastopol muharebesi (1853) sırasında Edremit’te Midilli’li iki Rum varmış. Bunlarda bilmem hangi ağanın hizmetkarı imiş. Fakat 1909’da Edremit’te 1500 hane Rum mevcuttu. Bunlarda Tanzimatçılığın himayesi sayesinde Midilli vesair mevkiden gelip yerleşmişlerdi.
Ya Edremit’in köyleri, daha feci bir akıbete doğru yürüyüp gidiyorlardı. 1809 senesinde buranın köylerinde tek bir Rum yok iken Tanzmat-ı Hayriye meşumesi sayesinde Rumlar, Edremit sahil köylerinde ekseriyet teşkil etmişlerdi.”
Yukarıdaki satırlar Nurdoğan TAÇALAN tarafından hazırlanan “Ege’de Kurtuluş Savaşı Başlarken” adlı eserden alınmış 57. Tümen komutanı Albay Şefik Bey’in tespitleridir. Bu alıntılarda da görüleceği gibi tamamen Türk nüfus üstünlüğüne sahip olan Batı Anadolu’da; Ezine’den Edremit ve Ayvalık’a, İzmir’den Aydın, Balıkesir, Manisa, Çanakkale ve Uşak’a kadar nasıl bir Rumlaşmanın yaşandığını gösterir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti