Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

KADIN HAKLARI III – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 10 Mart 2010 Çarşamba 02:00:00
  Bu bölümde Cezayir’deki uygulamalardan örnekler sunacağız.
CEZAYİR
Cezayir’de bu duruma nasıl gelindi?
Cezayir’de önce anayasa değiştirilip ‘din esasına dayalı siyasi parti kurulamaz’ ilkesi kaldırıldı. 10 Mart 1989’da başkent Cezayir’de, Bin Badis Camii’nde düzenlenen bir törenle, din esasına dayalı İslami Selamet Cephesi (FIS) kuruldu. Anayasa değişikliği ile hem siyasi bir örgüt kurulmuştu hem de yasa metnindeki laisizm gibi sözcükleri çağrıştıran tüm kavram ve deyimler anayasadan çıkarılmıştı. Aslında bir süredir cami ve mescit çevrelerinde, üniversite ve resmi kurumlarda, en ücra köylere kadar yaygınlaşan ve yuvalanan islami merkezler bir siyasal örgütlenme etkinlik gösteriyordu. Öyle ki, camilerin anlamı bir ibadet yeri olarak ikinci plana düşüyordu. Cami ve mescitler İslamcıların eylem planlarının yapıldığı, propaganda çalışmalarının yürütüldüğü ve halk içinde örgütlenme çabalarının düzenlendiği merkezlere dönüşmüştü.
CEZAYİR’DE KADIN OLMAK
Cezayir’de kadınlar çok güç şartlar altında. Bugüne kadar 10 bine yakın kadın öldürülmüş. Özellikle açık giyinen genç kızların korkulu rüyası haline gelen terörün hiç şakası yok. Dekolte yakalı elbise veya jean pantolon veya kolsuz bluz giyen kızlar örgüt tarafından ihbar ediliyor, genç kızlar bu kıyafetleri giymeye devam ettikleri takdirde ölüm dahil büyük cezalara çarptırılıyor. Genellikle iki kez ihtar alan bir kıza üçüncü uyarı evinde yapılıyor. Kızın evine bohça içinde kefen gönderiliyor. Birkaç gün sonra da kızın başı gövdesinden koparılıyor. Son beş yıldır Cezayirli kadınlarda üç türlü giyim kuşam sergileniyor. Peçeli kıyafetlere bürünmüş kadınların yanı sıra manto eşarpla kapanmış olanlar, kaçamak jean ve bluz giyenler. Cezayir’de bu baskı ile ilgili olarak, 22 yaşındaki bir kız duygularını şöyle açıklıyor: “Hiç birimiz örtünmeyi istemiyoruz. Ama korku. Anne, babamız, erkek kardeşimiz hep bir ağızdan -yaşamak istiyorsan örtün- diyorlar.”
CEZAYİR’DE MÜSLÜMAN ATLET OLMAK
Hasibe Boulmerka, Tokyo’da yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası’nda, 1500 metrede dünya kadınlar şampiyonu oldu. Ancak yurduna dönünce kıyamet koptu. İslami Selamet Cephesi’ne bağlı imamlar ve din adamları, bir Cuma tüm camilerde onu reddettiklerini belirten açıklamalar yaptılar. Bu afarozun nedeni, Boulmerka’nın dünyanın gözleri önünde şortu ve atleti ile yarı çıplak koşmasıydı. Ulusal ödül töreni sırasında onu alnından öperek kutlayan devlet başkanı da bunu yaptığı için eleştiriliyordu.
15 YAŞINDAKİ KIZIN ÖLDÜRÜLMESİ
Cezayir’deki Şeriatçılar, islami örgütlenme adlı kıyafetlere göre giyinmeyen kadınları hedef seçiyor ve gözdağı vermek için öldürüyorlar. 14.03.1995’te 15 yaşındaki bir kız öğrenciyi okuldan kaçırarak, birkaç metre ötede genç kızın boğazını keserek öldürdüler.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti