DOLAR 23,3860 1.18%
EURO 25,2104 0.35%
ALTIN 1.473,630,88
BITCOIN 616110-0,88%
Afyonkarahisar
18°

AÇIK

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

ALLAH TEÂLÂ ÜÇ KİŞİYİ SEVER VE ÜÇ KİŞİYE DE BUĞZ EDER

ABONE OL
18 Haziran 2018 13:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Muharrem Günay 18 Haziran 2018 Pazartesi 13:45:42
 

Kendini beğenip böbürlenenler hakkında İbn Ebu Hatim, Avvâm îbn Havşeb’den rivayetle şöyle diyor: Bize babamın… Mutarrif’den naklettiğine göre; o şöyle demiştir: Bana Ebu Zerr’den bir hadîs ulaştı. Onunla buluşmayı çok arzu ediyordum. Onunla buluştuğumda: “Ey Ebu Zerr; bana ulaştığına göre, sen Rasûlullah (s.a.) in: Allah Teâlâ üç kişiyi sever ve üç kişiye de buğz eder, buyurduğunu iddia ediyormuşsun, doğru mu? Dedim. O, evet dedi. Ve üç kere: Dostuma İsnâd ederek yalan söyleyeceğimi sanmıyorum, dedi. Ben; Allah’ın buğz ettiği üç kişi kimlerdir? Diye sordum. O; kendini beğenip böbürlenen kişidir. Onu, size indirilen Allah’ın kitabında da bulmuyor musunuz? Deyip “Allah, kendini beğenip böbürlenenleri elbette sevmez.” âyetini okudu; Yine îbn Ebu Hatim rivayet ediyor: Bize babamın Ebu Temîme’den, onun da Belhüceym’li bir adamdan naklettiğine göre; o, ey Allah’ın Rasûlü, bana tavsiye et, demişti. Allah’ın Rasûlü de: Elbiseni yerde sürümekten sakın. Çünkü elbiseyi yerde sürümek kendini beğenme alâmetidir. Allah ise kendini beğenenleri sevmez, buyurmuştu.
. Hz. Aişe R. Anha’dan rivayet edilen hadis-i şerifte Rasülullah (s.a.v.):
“Cibril bana komşu hakkını o kadar çok tavsiye etti ki, neredeyse komşuyu komşuya vâris kılacak zannettim.” (Buhari, Edeb,28; Müslim, Birr ve Sıla ve’l-edeb, 140 (2624,2625)
Demek ki, komşu hakkı o kadar büyük ki, Cebrâil (a.s.) defalarca Peygamber Efendimiz’e gelip komşu hakkının öneminden bahsetmiştir.
Hadisi şerifteki, “Komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim” ifadesi komşunu komşusu üzerindeki hakkını açıklamak için getirilmiştir. Çünkü İslam’ın ilk yıllarında kardeşlik ahdi de mirasçı olmayı gerektiriyordu.
 Yine Sevgili Peygamberimiz müslümanı “Müslüman, müslümanın elinden ve dilinden salim-emin olduğu kişidir” şeklinde tarif etmişlerdir.
Yüce kitabımızda Cenâbı Hakk şöyle buyurmaktadır:
“İnnellâhe ye’müru bil adli vel ihsâni ve îtâ izil gurbâ ve yenhâ anil fahşâi  vel münkeri vel bağyi yeızüküm lealleküm tezekkerûnMuhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya (uzak komşuya-yakın komşuya ) yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” ( Nahl suresi/90)„
“Allah’a ibadet edin. O’na hiçbir şeyi eş (ve ortak) tutmayın. Anaya-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa, sağ ellerinin mâlik olduğu kimselere (kölelerinize) iyilik edin. Allah (C.C.) kendini beğenen ve dâima böbürlenen kimseyi sevmez.”(Nisa:4/36)
Aileden sonra hukukuna en çok riayet edilmesi gereken insanlar komşularımızdır. Komşu hakkı, dinimizde çok önemli bir yer tutar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.