Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü

Kocatepe Gazetesi 29 Mart 2010 Pazartesi 03:00:00
  Yurdumuzda kutlanan belirli gün ve haftalardan birisi de 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü…
Bu önemli günü de diğer belirli gün ve haftalar gibi günü ve haftasında kutluyor, yazıyor, çiziyor, geçiyoruz.
Beleş
Neden böyle bir alt başlık attın derseniz, biz beleşçi bir milletiz. Hiç olmazsa vatandaş beleş sözünü duyar da bir kez olsun tiyatroya gider diye böyle yazdık. Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle tüm yurtta, bir hafta boyunca tüm tiyatrolar perdelerini ücretsiz açıyorlar. Siz hiç beleş bir sanat dalı gördünüz mü? Tiyatro işte öyle bir şey…
Tiyatro ve Sinema
Sinema da tiyatro da seyirlik bir oyundur. Sinemada film çevrilir. Yüzlerce, binlerce sinemada günlerce oynar, oynar. Tiyatro yaşamın kendisidir. Her gün yeniden oynanır tiyatro, pardon oynanmaz yaşanır. Her ne kadar sinema bir sanat dalı olsa da esas amaç maddi yöndür. Tiyatronun şartları ne denli zor olsa da maddi yön daima ikinci plandadır. Sinema seyircisi ile tiyatro seyircisi arasında klas farkı vardır. Tiyatroya giriş, çıkış, oturuş, izleyiş bile bir kültürdür. Film esnasında çatır çutur yediğiniz yemişi tiyatroda yiyemezsiniz.
Eski Yunan’da akıl hastaları tiyatro izleti-lerek eğitilirmiş. Asırlar önce yaşayan insanların tiyatroya bakış açısı ile hep uygarlaştığı ile övünen bugünkü toplumun sata bakış açısının ne denli farklı olduğu ortadadır.
Atatürk ve Sanat
Cumhuriyet öncesinde tiyatronun olmadığı yıllarda Karagöz, Ortaoyunu, Meddah gibi oyunlar oynanmış, insanlar bu oyunları izlemiştir.
Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte sanata ve sanatçıya önem verilmeye başlanmış, bu çerçevede Atatürk ‘Devlet Tiyatroları’, ‘Devlet Konservatuarı’ gibi sanatsal kurumları insanların hizmetine sunmuştur. Sanata ve sanatçıya çok değer veren, onları daima himaye eden Atatürk, “Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz… Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkar olamazsınız” sözüyle sanatçılara en yüksek payeyi vermiştir.
Afyon’da Tiyatro
Afyon’daki tiyatro çalışmalarında Afyon Belediyesi’nin yardımı çoktur. Daha önce Afyonkarahisar Belediye Şehir Tiyatrosu olarak faaliyet gösterirken, yönetmen Ali Çakalgöz’ün ayrılması ile birlikte tiyatro çalışmaları gönüllülük esasına dayanılarak, amatörce yürütülmeye başlanmıştır.
Gönüllüler hızlı bir çalışma temposuna gi-rerek perdelerini ilk kez, 27 Mart Cumartesi günü açmışlardır. İlk oyunun Dünya Tiyatrolar Günü’ne denk getirilmesi ayrı bir güzellik olmuş.
Gönüllülerden birisi Afyon’un yakından tanıdığı bir isim, Evin Doğan. Borsa brokerliğinden, televizyon yapımcılığına, musiki alanındaki başarılı çalışmalarından sonra bu kez de ‘Kadınlık Bizde Kalsın’ adlı oyunda yönetmen ve oyuncu olarak Afyon’un sosyal yaşamına hizmet sunuyor.
Gönüllü tiyatrocu kardeşimizi Afyon’un sosyal yaşamına renk kattıkları, toplum eğitimi gibi zor bir görevin başarıyla üstesinden geldikleri için kutluyor, bizlere yeni yeni eserler sunmalarını diliyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti