Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜMÜZ NEDEN BAŞARISIZ OLDU ?

Kocatepe Gazetesi 13 Ağustos 2013 Salı 03:00:00
  Eski Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ömer DİNÇER zamanında Milli Eğitim teşkilatında reform sayılabilecek örgütsel bir değişime gidilmiş, ancak bu değişim İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce iyi yönetilememiştir.
Örgütsel açıdan değişimin, geleceğe hazır duruma gelme, çalışanlar arasında güven ve karşılıklı desteği ve olumlu iletişimi sağlama, sorunlara ve tartışmalara çözüm getirme, sinerji yaratma gibi genel amaçları vardı. İşte bu noktada Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü’nün değişmesi ve yerine gelen Milli Eğitim Müdürü ili tanımadan, gelir gelmez bu değişimle farklı yönlendirmelerin etkisiyle hareket eden sayın Yalçın, bu değişimi maalesef yönetememiştir.
Örgütsel değişmenin, örgütsel bütünlüğün korunması, örgütün sürekliliğinin sağlanması ve örgütün büyüme ve gelişmesi amaçlarına yönelik olduğunun bilincine varılamaması bu duruma getirmiştir.
Okullarda bu değişim çabalarında dönüt sistemi iyi çalışmamaktadır. Okul değişim programlarındaki başarısızlığın önemli bir nedeni dönüt ve değerlendirme sisteminin iyi çalışmamasıdır.
Okul yöneticileri açısından okullarda da bu değişimi rehavete kapılarak takip etmişler ve ayak uyduramamışlardır. Bu değişimin neden ve engellerinin bilinmesi, oysa ki değişim çabalarına yön verilmesi ve değişim stratejilerinin belirlenmesi açısından kritik bir öneme sahipti.
Okullarda örgütsel değişimin nedenleri irdelendiğinde; Okul içi iletişimin bozulmasına neden olan, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bazı okulları müdürlerinden dolayı ötekileştirdiğini, okul içinde bazı öğretmenleri ajan gibi kullanıp buna neden olduğu gerçeği maalesef varlığını göstermiştir.
Okul yönetimleri üzerinde; çevresel baskılar oluşturulduğu gibi, bazı okul müdürlerinin de öğretmenler ve çalışanlar üzerinde oluşturdukları baskı da görmezden gelinmemeli derim.
Bu durum, okullarda kriz ve çatışmanın ortaya çıkmasına, iletişimin istenilen düzeyde olmadığı ve çevresel baskıların oluşturulduğu gerçeği ve bu durum İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin tutum ve davranışları sonucu; okul yöneticilerinin okullarındaki durumu yansıtmak istememelerinden kaynaklanan belirsizliklerin bilinememesine de neden olduğu bir gerçektir.
Değişen yasa ve düzenlemelerin, okul kültüründe ortaya çıkan değişimlerin ve okul performansının düşük olmasının örgütsel değişime neden olma oranları birbirlerine yakın oranlarda önem sırasını almışlardır. Her iki grubun örgütsel değişimin nedenleri konusundaki görüşleri doğrultusunda okullarda örgütsel değişimin en önemli nedeninin teknolojik değişiklikler olduğu görülmektedir.
Afyonkarahisar’da eğitimde bu değişimi yönetebilecek bir lider eksikliğinin de önemli bir etken olduğu, gerçeği unutulmamalıdır.
Tam da bu değişim sürecinde; yeni atanan şube müdürlerinin vasıflarına değil de, geçmişte sendikaya yaptıkları katkılara bakılarak, işin ehli olup olmadıkları düşünülmeden, liyakatsız, okul yöneticiliği sınavını bile kazanamayan kişilerden seçilmesi, okul yöneticileri ve öğretmenler arasında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne karşı güvensizliği de artırmıştır. Bu da değişime direnci artırmıştır.
Kısaca bütün bu oluşumda olan öğrencilerimize, çocuklarımıza, yavrularımıza oldu. Bu gidişle de olmaya devam edecek.
Sayın Vali’nin dün gösterdiği duyarlığı, samimiyeti bu günde görmek istiyoruz. Lütfen sayın Vali Afyonkarahisar’da ki eğitimde başarı sağlanabilir. Siz harekete geçince eğitimde bir şeyler saha sağlıklı yürütülmeye çalışılıyor…
(Bir Eğitimci)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti