Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Halil Kocaşaban

“Misafirin ve misafirliğin süresi sınırlıdır”

Verilere göre Afyonkarahisar’da 11 bin 30 Suriyeli yaşıyor. Afyonkarahisar bu sayı ile Türkiye genelinde en çok Suriyeli’nin yaşadığı 27’nci il durumda.

Son yıllarda Türkiye’de en çok duyduğumuz kelimelerin başında demografi kavramı gelmektedir. Suriye’deki iç savaş sonrası Türkiye’ye sığınan milyonlarca Suriyeli ve son yıllarda Afganistan ve Pakistan’dan gelen düzensiz göç kabalalığı, demografi kavramının Türkiye için önemini daha çok önemli hale getirmiştir. Türkiye’de olduğu gibi sınırlarını açıp da milyonlarca sığınmacıyı bünyesine alan-alabilecek dünyada ikinci bir ülke örneği yoktur. Başka ülkelerde 50 kişiyi alabilmek için kırk dereden su getirirlerken, bizim ülkemiz bu konuyu mesele etmemişti ama bu konunun bir kişi bile geçse dahi büyük bir mesele olduğu karşısında herkes şimdi hemfikir oldu. Milyonlarca sığınmacıyı ülkeye getiren hükümetle, gelmesine karşı çıkanlar, bu misafirliğin uzun sürdüğünü belirtip çözüm bulunması noktasında birleşmiştir. Türkiye’nin sığınmacılar konusunda demografi (nüfus bilimi) noktasında çözüm odaklı adımlar atması artık bir mecburiyet halini almıştır.

Geçtiğimiz hafta köşe yazımızda “UZUNÇARŞI” konusunu dile getirmiş sizlerden gelen talep ve görüşleri gerekli makamlara aktarmıştık. Yine e-mail yoluyla tarafımıza ulaşan bir okuyucumuzun ifadeleri üzerine Düzensiz Göç konusunu kaleme almak istedim.

Siyasini görüşünü bilmediğim ve kendisi tanımadığım okuyucumuz; Herşeyi yazıyorsunda Suriyelilerden neden bahsetmiyorsun gibi ifadelerle eleştiride bulunmuş öncelikle zamanını ayırıp köşemizi okuduğu için kendisine teşekkür ederek cevap vermek isterim. Geçmişte bu konuyla ilgili kaygı ve görüşlerimizi bu köşeden ifade etmiştik. “Misafirin ve misafirliğin süresi sınırlıdır” Başlığıyla konuya ilişkin görüşlerimizi aktarmıştık ayrıca yönetiminde bulunduğumuz partimizinde bu konudaki görüş ve düşünceleri oldukça açıktır.

Kısaca hatırlarsak

MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli geçtiğimiz yıl Türkgün gazetesine verdiği röportajda demografi vurgulu “Düzensiz göç adı konmamış bir istiladır, mutlak surette önüne geçilmeli, yakalananlar gönderilmelidir. Demografik istikbalimizi düşünmek zorundayız, sorun soğukkanlılıkla analiz edilmeli” çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrı çok önemlidir. Sonrasında defalarca bu çağrısını sürdürmüştür.

 

Demografi (nüfus bilimi) açısından baktığımızda bir istila halinin varlığı, herkesi rahatsız etmektedir. İstanbul başta olmak üzere birçok ile ziyarete gidildiğinde başka bir ülke şehrini geziyormuş gibi psikoloji içine girildiğini herkes dile getirmektedir.

 

Türkiye, insanlık ve inançları adına üzerine düşen misafirperverliği yıllardır yerine getirmiştir. “Misafirliğin azı makbul” anlayışında hem ev sahibi olan Türk devleti hem de misafir olan milyonlarca Suriyeli buluşmalıdır. Gettolaşan, çeteleşen ve etrafına sürekli rahatsızlık veren Suriyeliler bir yük haline gelmiştir. Artık kendi aralarında bile güç kavgalarına girişmektedirler.

 

En acil çözüm Suriye Başkanı Beşar Esad ile sağlıklı bir diyalog zemini oluşturarak, Suriyelileri, vatanlarına kavuşturmak olmalı ve Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma çabasının dünya ülkelerinin de kendi meselesi haline getirmek olmalıdır. Türkiye zaten üzerine düşen yapıyor. BM ve NATO, başka ülkeler üzerinde hesap yapma anlayışını terk ederek, bu meselede Suriyeli sığınmacıları vatana kavuşturmak için Türkiye ve Suriye’ye destek olmalıdır. ABD merkezli Batı’nın menfaatlerine odaklanarak değil, medeniyet ve insanlık adına davranış geliştirmelidir.

 

Hem Türkiye’nin sığınmacı trajedisi bitmeli hem de Suriye’deki terör odaklı iç savaş sonlandırılarak milyonlarca sığınmacı vatanındaki evine, barkına dönmelidir.

 

Aksi halde bu gidişle hem Türkiye’nin hem Suriye’nin demografik yapısı değişecek, ileri de bu iki ülke için daha başka sıkıntılar olacaktır.

 

Bu saatten sonra çözüm odaklı uygulamalar, demografik yapımızı korumak için hızlanmalıdır.

 

Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili önemli bir gelişme daha oldu. İçişleri Bakanlığı önemli bir karar aldı. Farklı illerde ikamet izni olmasına rağmen İstanbul başta olmak üzere farklı illerde yaşayan Suriyeli ve Afgan mülteciler en genç 24 Eylül 2023 tarihine kadar kayıtlı bulundukları illere geri dönecekler.

 

Bu karar şu anlama geliyor:

 

-İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerimizde denetimler artacak, Aksi durumda yakalananlara Deport edilerek gereği yerine getirecek…

 

Karar bir başlangıçtır. Kesinlikle vazgeçilmemeli. Tüm Türkiye’de uygulanmaya devam edilmelidir.

 

AYRICA…

 

 

‘İyi ki varsın Eren’

 

11 Ağustos 2017’de Trabzon’un Maçka İlçesinde Pkk’lı Hain Teröristler Tarafından Şehit Edilen Eren BÜLBÜL ve Astsubayımız Ferhat GEDİK’i Rahmet ve Minnetle Anıyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti