Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Galip Leblebicioğlu

CUMHURİYETİ ATAMIZ KURDU, GENÇLER VE BİZ YAŞATACAĞIZ

Kurtuluş savaşı bittikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış. Devletin idare şekli Cumhuriyet olmuştur. Halkın seçtiği kimseler, milletvekili olarak, halkı temsil eder olmuştur. Devletimiz yeniden bir kalkınma hamlesine geçmiştir.
İlk mecliste Atatürk’ün padişah olacağını bekleyen vekiller olmuş. Atatürk; Türk milletinin yönetim şekli Cumhuriyettir. Başka bir yönetim şekli düşünülemez demiş, kalkınma hamlesine geçilmiştir. Devlet Demiryolları, Limanların yönetimi ele alınmıştır. Bugünde iki Afyonlunun adı geçer. Biri Ali Çetinkaya ikincisi Bekir Evrenkaya’dır. (Evrenkaya Sirkeci Garının idarecisi bir askerdir. Kuş uçurtmamıştır) Atanan yöneticiler Afyon’a hizmet etmişler.
1953 yılında Çankaya’da Atamızın kız kardeşini Afyon’u ve Lisesi’ni temsilen ziyarete gitmiştik. Bizi görünce gözleri yaşardı. “Ata’nın yolunu Afyon açmıştır” demiştir.
Annem de Atamızı rahmet ve saygıyla anlatırdı. Kurtuluş Savaşında annem çocukmuş. Bir yıl evden çıkarılmadım, okula gidemedim. Derdi.
Atatürk hep AFYON’dan geçerken, Afyon’da kalır. Kadınların dertlerini dinler. Dileklerini yazdıkları kağıtları toplarmış. Hâl çaresini bulurmuş.
Ali Çetinkaya, Atamızın talimatıyla, Afyonlu gençleri Avrupa’ya eğitime göndermiş. Daha sonra bu kişilerden yönetici hatta Belediye başkanı, Bakan, Genel Müdür olanlar vardır.
Ehil kişilerle, ilk imar hareketleri AFYON’da başlamış.
Eski Belediye binası, Atanın evi olarak düzenlenmiştir.
Utku anıtı ve Park yapılmıştır.
Cumhuriyet İlkokulunda iken, Park önünde, bayram geçişsini hiç unutmam. Güzel yürüyüş yapmıştık.
Okul olarak birinci olmuştuk. Öğretmenim Kâşif beş birinci devamlı Atatürk demiştir.
Unutmayalım ki; Yüce Kuran’ı herkesin anlayacağı şekilde ELMALILI HAMDİ YAZIR’a Atatürk yazdırmıştır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti