Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Yılmaz DÜNDAR

Edep; Ya Hu – 55

Çok duyduğunuz, çok da sevdiğiniz ama bir o kadar da merak ettiğiniz bir hadis olduğunu düşündüğüm bir hadis var, onunla başlayalım: “Ben yere göğe sığmam, mü’min kulumun KALB’ine sığarım.” Bu hadiste geçen “kalb”i eğer sizdeki et parçası yani yürek sanarsanız olmaz. O zaman sizdeki idrak Allah’ı içine hapsediyor gibi olur, zaten bu hadisi öyle anlayan, sizdeki Allah’ı içine hapseden idraktır. Düşünür ki Allah hiçbir yere sığmıyor ama mü’min kulunun kalbine sığıyor. Buradan geleceğimiz bir nokta da şudur: Allah’ı hakkıyla tanıyamayanların, kendilerini müstakilen var ve muhtar sananların idraken bir tanrılık, ilahlık hissiyle yaşadıklarını biliyorsunuz, böyle söylemeseler bile, yaşantıları bu hep bu iddiayı gösterir. İşte o tanrılık iddiasındaki tanrıların birbirlerine sevgisi de böyledir; “sen kalbimdesin…” derler. Tanrıların sevgi imajlarını bir düşünün, böyledir. Eğer bu hadis okunduğunda “Allah’ın kalbe sığması” da öyle düşünülürse yanlış düşünülmüş olur. Hadiste bahsedilen kalb, tamamen insanın Veri Tabanı’dır, bir kulu oluşturan Esma’ül Hüsna kompozisyonudur. Eğer kişi “Billahi” imanlı yani “Müstakilen VAR ve Muhtar olan ancak Allah” idraklı halini sürdürülebilir yaşantı haline getirebilirse, ondaki Esma’ül Hüsna kompozisyonu isim ve sıfatlarla bezenir, böylece Allah’a ait esmalar, sıfatlar onun kalbinde yani kalıbında yani onun veri tabanında gözükür. Hadis bize bunu müjdeliyor ki bu hal müthiş bir şeydir… Böyle bakıldığında, ancak “Billahi” iman ve idrak halinde yaşanan “fiillerin tecellisi”, “isimlerin tecellisi” ve “sıfatların tecellisi” hallerinin kalble, kalıpla ilgili pozisyonlar olduğu fark edilir. İşte bu hayat tarzlarına ulaşabilmek için bir şart vardır: Kişinin kalbindeki, kalıbındaki Allah esmaları ve sıfatlarının açığa çıkmasına perde olan “A” yapının, asi yapının fonksiyonsuzlaştırılması!
Sizdeki “A” yapıyı fonksiyonsuz kılacak çok önemli bir ipucu vereyim: İhlâs Hayat Döngüsü’ne yani İhlâs Suresi’ne, ihlâslı hayata, ihsanlı hayata, “Billahi” iman ve idrak hayat tarzına hicret! Bu hicreti yapmak şarttır. İşte bu hicrete karar verdiniz diyelim, bu hicrete karar vermeden önce nerede, kimi nasıl sevmişseniz değiştireceksiniz. Değiştirin! Mesela kişi eşine “ben seni “Asi Takdim Formu”ndayken sevmiştim, o sevgi benim “Asi” halimle ilgiliydi, sende ona göre kriterler görüp beğenmiştim, ona göre sevmiştim, şimdi ben seni İhlâs Hayat Döngüsü’ne, “Billahi Takdim Formu”na göre yeniden seveceğim.” demelidir. Tuhaf geliyor değil mi? Ama böyle! Sevgi ile ilgili ne varsa hepsini değiştireceksiniz! Çünkü onların hepsi “A”nın sevgileri! “A” Takdim Formu”nun sevgisinden maraz doğar ve o sevgi cehenneme yöneliktir.
Çok önemli ikinci nokta, bu hicrete karar vermeden önce nelerden korkuyorduysanız o korkuların hepsini “B”ye taşıyacaksınız. Onlar “A” Takdim Formu”nun korkularıydı, şimdi o korkuları “B” Takdim Formu”na taşıyacaksınız. Eğer “A”’da kalması gerekiyorsa bırakacak, “B”de gerekenleri alacaksınız. Yapmanız gereken üçüncü önemli iş; “A” Takdim Formu”nda ne tür YETENEKleriniz varsa o yeteneklerinizi “B” Takdim Formu”na taşımaktır. Taşıdığınızda o yetenekler ihlâslı olur. Mesela bir doktor “A” Takdim Formu”ndaki tedavi yeteneklerini “B” Takdim Formu”na taşıdığı zaman onun elinde tedavi eden o olmaz.
Demek ki yeniden; yeniden sevmek, yeniden korkmak, yeniden tanımlamak gerekiyor! Bir grubun şarkısı var, “Yeniden Aşk” mıydı? Onun bir cümlesi manalıdır; “aşk yeniden kendini yarattı kendinden” diye! Yeniden! Yeniden ele almak, yeniden değerlendirmek, yeniden umursamak ve hayatı yeniden değerlendirmek! Yeniden sevmek, yeniden düzenlemek, yeniden seçmek! Hepsini yeniden… Ahbaplarınızı, arkadaşlarınızı “A” Takdim Formu”yla seçmişsinizdir, şimdi yeni kriterinize göre yenileyeceksiniz, “ben daha önce bu arkadaşları hangi kriterlere göre seçtim ve sevdim?” deyip yenileyeceksiniz. Hicret ediyorsanız bunlar değişecek! Çünkü şimdi kriterler “B” Takdim Formu”na göre! “B” Takdim Formu”nun değerlendirmesi, “B” Takdim Formu”nun seçmesi var. Her şeyi, özellikle “sevmeyi ve korku”yu bu kriterlere göre belirlemek çok önemli! Özellikle bu ikisi bu hicrette çok önemli! Çünkü neticede sevdiklerinizle ve korktuklarınızla baş başa kalırsınız. Eğer “A” Takdim Formu”nun kriterlerine göre seviyor ve korkuyorsanız, karşınıza çıkacak olan onlardır. Öyleyse hicret etmeliyiz; ama gerçek hicret nedir?
Gerçek hicret; “A” Takdim Formu”ndan “B” Takdim Formu”na hicret etmektir, “ESAS HİCRET” budur. Tanrılık ilanından vazgeçip, oraya “La ilahe” deyip “İllallah” formunda olmaktır hicret. Bu hicreti kişi önemsediği zaman, “A” Takdim Formu”nda yaptığı neleri varsa, onları teker teker “B” hanesine taşır, taşımalıdır. “A” Takdim Formu”nda bir insan nelere önem veriyorsa hepsini taşımalıdır! Kişinin hayatında kriterler vardır. O kriterleri düşünüp “ben kendimi tanrı ilan ettiğimde benim için önemli kriterler şunlardı, bu hicrette onları tekrar ele almalıyım” demelidir. “Bunlar gümrükten geçmez, hicrette bunları kapıdan almazlar” dediğimiz o kriterleri “B”ye uygun hale getirmeliyiz, kapıdan geçmiyorsa da terk etmeliyiz! “A” Takdim Formu”nda edinmiş olduğunuz tüm alışkanlık ve adetleri terk etmedikçe hicret olmaz. Adet, gelenek ve görenekleri terk etmedikçe hicret olmaz. Bu yüzden terk, terk etmek, terk edebilmek önemlidir. TERK ETMEK; “A”da ne kazanmışsan terk etmektir, senin için orada ne vardıysa terk etmektir. “A” Takdim Formu”ndayken şöyle olanlara çok önem verirdim” dediğiniz kriterinizi “B”ye göre yenilemektir! Birisini önemli sayacaksanız “B” Takdim Formu”nun kriterlerine göre ele alıp ona göre saymalı, ona göre dostlar edinmeli, “önemli” mevhumunu ona göre oluşturmalısınız. Mesela, “A” Takdim Formu”nda neleri sevmişseniz onları “yeni”den sevmek lazım! Ben seni tanrı gözüyle sevmiştim, o sevgiyi terk ediyorum diyerek sevgiyi “B”nin kriterleriyle yeniden oluşturmak. Buna çocuğunuz dâhil, anneniz, babanız dâhil, her şey buna dâhil. Ben seni tanrı gözüyle sevmiştim deyip o sevgiyi bile yenilemek gerekir. “A” Takdim Formu”nda, tanrılık halinde ne tür duygular varsa o duyguların hepsini “B” haline taşımak lazım. Bu hicrette, eşya taşır gibi hepsini teker teker taşımak gerekiyor! Neyi unutmuşsanız, dönüp onları alıp buraya getirmek lazım! Neler bu kapıdan geçmiyorsa, onları orada bırakmak lazım! Billahi hayata ait gümrükten geçmeyen duygu, düşünce ve hayat tarzlarını hicret ederken, taşınırken arabaya yüklememek lazım; onları terk etmek gerekiyor…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti