Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

İSLAM DEMEK BARIŞ DEMEKTİR (I)

Muharrem Günay 2 Temmuz 2010 Cuma 03:00:00
  İslam; sözlükte, teslim olmak, itaat etmek ve boyun eğmek, barış, huzur, esenlik ve kabullenmek demektir.
Terim olarak İslam; Allah tarafından gönde-rilen dinlerin ortak adıdır. Hz. Âdem ile başlayan İslâm dini Hz. Muhammet ile kemâle ermiş, tamamlanmıştır. Bununla birlikte İslam; Yüce Allah’a iman etmek, Hz. Muhammed (s.a.s)’in Allah katından getirmiş olduğu hükümlere inanmak ve bunların gereğini yapmak anlamına da gelir.
Kur’an Allah’ın insanlara yol gösterici olarak indirdiği bir kitaptır ve Allah Kuran’da insanlara güzel ahlakı emretmektedir. ‘Aslında din ahlaktır-ahlak demektir. Başta Hıristiyanlık, Musevilik olmak üzere bütün dinlerin hedefinde güzel ahlak vardır. Sevgili Peygamberimiz de “Ben yüksek ahlakı tamamlamak için gönderildim” buyurmuştur.’Bu İslâm ahlakının temelinde ise, sevgi, şefkat, hoşgörü, adalet ve merhamet gibi kavramlar yer alır. S-L-M kökünden gelen İslam kelimesi, Arapça’da “barış” kelimesiyle aynı anlama gelir. Selim, sâlim, selâmet gibi sevgi ve güzellikler ifade edilen kelimelerde “SLM” kökünden türemiş kelimelerdir. İslam, Allah’ın sonsuz merhamet ve şefkatinin yeryüzünde tecelli ettiği, kan ve göz yaşının akmadığı, hak sahibinin hakkını aldığı, güçlünün zayıfı ezmediği, huzur ve barış dolu bir hayatı insanlara sunmak ve insanları her iki dünyada da mutlu kılmak için Allah tarafından gönderilmiş bir dindir. Nitekim Yüce Allah:
“Rızasını arayanı Allah onunla barış yollarına götürür ve onları iradesiyle karanlıklardan aydınlığa çıkarır, selâm (barış) yollarına iletir” (Maide/16) buyurmuştur.
Kur’an’da “silim” ve “selâm” kelimelerine çok sayıda ayet-i kerimede yer verilmiştir. Allah’ın güzel isimlerinden birisi de “selam”dır. Yüce kitabımızda:
(Hüvallâhüllezî Lâ ilâhe illâ Hüve, elmelikül guddûsüsselâmü..) “O, öyle bir Allah’tır ki, kendisinden başka hiçbir tanrı yoktur. O, mülkün sahibidir, eksiklikten çok uzaktır, barış ve güven verendir.” (Haşr/23) buyurulur.
Barış anlamına gelen selam sözcüğünün Allah’ın isimlerinden birisi olması, İslâm dininin barışa verdiği önemi göstermesi bakımımdan çok önemlidir.
Yüce Allah Kur’an’da, bütün inananların barışa girmelerini istemiş ve; “Yâ eyyühellezîne âmenûdhulû fissilmi kâffeten. Velâ tettebiû hutuvâtişşeytâni. İnnehû leküm adüvvün mübinun.” (Bakara/ 208)
“Ey inananlar! Hep birden barışa girin. Sakın şeytanın peşinden gitmeyin Çünkü o sizin apaçık düşmanınızdır.” (Bakara,2/208) buyurmuştur.
Aslında en kesin anlamıyla barış ve insanın barışa girmesi demek, yaratanını tanıması ve bilmesi demektir. Daha açık bir ifadeyle barışa giren insan; Allah’ın varlığına, birliğine inanan ve O’nun gönderdiği dine giren ve kendini Allah’a teslim eden ve Allah’a teslim olan insan demektir. Allah’a iman eden insan hem kendisiyle hem de yaratanı ile barışık insan demektir. Çünkü fıtraten insan Allah’ı bilecek, iman edecek özellikte yaratılmıştır. Allah’a inanmak ve tapmak beşer fıtratının gereklerindendir. Allah’a iman eden insan önce kendisiyle sonra Yüce Yaratanı ile barışa girmiş demektir.
Kur’an-ı Kerim’de Yüce Rabbimiz, inananları ve bazı peygamberleri barış anlamına gelen “selam” kelimesiyle selamlamaktadır.
“Selâmün gavlen min rabbirrahîm” “Onlara Rahîm olan Rab’den “selâm” sözü vardır.” (Yasin, 36/58)
“Selâmüm alâ ibrâhîme” “İbrahime selam dedik.” (Saffat,37/109)
Bu ve buna benzer âyetlerde Yüce Allah’ın insanları selamlaması, kulun yaratanı ile ilişkilerini barış zemini üzerine oturtmuş olduğuna ve Cenâb-ı Hak’kın kendisine iman edenleri selam diyerek selamlamış olması son derece anlamlıdır.
Yine Yüce Allah’ın bazı peygamberlerin isimlerini belirterek onlara kendi isimlerinden birisi olan ve barış anlamına gelen “selam” kelimesi ile hitap etmiş olması, peygamberlerin görevlerinin de insanları Allah’a imana çağırmakla barışa hizmet ettiklerine işaret etmektedir.
İslâm’da barış, kuru bir dava değil, islâmi vicdanlarda yerini bulmuş yüce bir mefkûredir. Yüce Allah, Kur’an’da Cennet’e “Barış Yurdu” adını vermiştir.“Allah, kullarını barış yurduna çağırıyor ve dilediğini de doğru yola hidayet edi-yor.” (Yunus,10/25)
“Onlar için Rableri katında barış-selamet yurdu (cennet) vardır. Yaptıkları iyi amellerden dolayı, Allah onların dostudur.” (En’am,6/127)
Yüce Allah’ın barış yurdu adını verdiği Cennete elbette barışa inananlar ve yer yüzünü de cennet gibi “Barış yurdu” haline getirenler girecektir. (Devamı yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti