Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AKŞAMIN SÜNNETİ İKİ REKÂTTAN ALTI REKÂTA KADAR KILINABİLİR

Muharrem Günay 5 Mayıs 2015 Salı 03:00:00
  Akşam namazını sünneti iki rekâttır. Fakat bu sünneti dileyenler iki rekâttan altı rekâta kadar artırarak kılabilirler. Akşamın sünneti bu şekilde kılındığı zaman aynı zamanda Evvabin namazı da kılınmış olur.
Evvâb “tövbe eden, sığınan” anlamına geldiğine göre evvâbîn namazı, tövbe eden ve Allah’a sığınanların namazı demektir.
Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Her kim akşam(ın farzın)dan sonra altı rekat kılar ve arasında kötü söz konuşmazsa, o altı rekat namaz kılan kimse için 12 senenin ibadetine muadil (denk) kılınır.(Tirmizi, Salât: 321, No: 435) Diğer bir rivayette ise “Günahı denizlerin köpüğü kadar olsa affolunur” denilmiştir.
Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:
“Her kim akşamdan sonra iki rekât (diğer bir rivayete göre dört rekât) kılarsa ( o kimsenin) namazı illiyyin’e (Allahü Teâlâ’ya en yakın meleklerin gördüğü mühürlü bir kitabın olduğu makama) yükselir.” (Terğib ve Terhib: 2/10 (835); Adem Şener, Dini Bilgiler:94)
Ömer Nasuhi Bilmen’e göre de akşam namazının sünnetini altı rekât olarak kılmak müstehaptır. Bu halde her iki rekâtta bir selam vermeli ve aynı şekilde her iki rekâtı kılmalıdır. Bununla beraber dört rekâtında bir selam verilip ikindi namazının sünneti gibi de kılınabilir. Bu ziyâde olan dört rekât namaza “Salât-ı Evvabin” (Evvâbin namazı) denir. Bunun çok sevabı vardır. (Ö.Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, Namaz Kitabı, sayfa, 159)
“ Öğle namazının son iki rekât sünnetini dört rekât olarak kılmak müstehaptır. Her iki rekâtta bir selam verilerek kılınabileği gibi dört rekâtta bir selam verilerek ikindi namazının sünneti gibi de kılınabilir. Dört rekât sonunda selam vererek kılınacak olursa ilk oturuşta tahıyyattan sonra salli ve barik duaları okunur, rabbenâ duası okunmaz. Üçüncü rekât için tekbir alınıp ayağa kalkınca yine “Sübhaneke” okunur. Yatsı namazının son iki rekât sünneti de dört rekât olarak yatsının ilk dört sünnetinin kılınışı gibi kılınabilir. Geceleyin kılınan nafile namazlarda daha faziletli olan iki rekâtta bir selam vermektir.” (Ö.Nasuhi Bilmen, a.g.e. sayfa, 158, 160)
İbni ömer (radıyallahu anhuma) den rivayet edildiğine göre, Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Her kim, yatsıyı cemaatle kılarda mescidden çıkmadan dört rekât kılarsa, kadir gecesi (nin ihyası) na denk gibi olur!” (Taberani, Terğib ve Terhib: 2/ 11)
Peygamber Efendimiz (a.s.) buyuruyor ki:
“Öğle(nin farzın)dan evvel dört rekat (sünnet) kılan onları geceleyin teheccüdde kılmış gibidir, yatsı(nın farzın)dan sonra dört rekat (sünnet) kılan da onları Kadir gecesinde kılmış gibidir.” (Taberâni, Terğib ve Terhib: 2/7 (821)
Hz.Aişe (r.a.)’den:
“Peygamber Efendimiz (a.s.) yatsıdan sonra dört rekât kılar da öyle uyurdu.” (Buhari İle Müslim. Hz. Ömerden)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER