en iyi bahis siteleri
DOLAR 19,0540 0.13%
EURO 20,5095 -0.63%
ALTIN 1.211,44-0,66
BITCOIN 5305180,85%
Afyonkarahisar
15°

KAPALI

16:43

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

ÂLİM ÂBİDTEN ÜSTÜNDÜR

ABONE OL
3 Ekim 2017 13:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İslam’a göre bilgi üstünlük vesilesidir. Ebû Umâme radiyallahü anh’dan:
“Peygamber sallallahü aleyhi veselleme biri âlim, diğeri âbid olmak üzere iki adamdan söz edildi. Şöyle buyurdu, âlimin âbide olan üstünlüğü, benim sıradan birinize olan üstünlüğüm gibidir. Şüphe yok ki Allah, melekleri, gökler ve yer ehli, hatta yuvasındaki karınca ve denizdeki balıklar bile insanlara hayrı öğretene salât ederler.” (Tirmizi)
İbn Abbas (r.a) şöyle demiştir: ‘Hz. Süleyman’a ilim, mal ve saltanat arasında istediğini seçmek hakkı verildiğinde, o bu üç nimet arasından ilmi seçti. Onun için Allah Teâlâ kendisine malı da, saltanatı da verdi’.
Hz. Ali demiştir ki:
“İlim tükenmez bir hazine, akıl eskimek bilmez bir elbisedir. Mal harcandıkça azalır, ilim ise harcandıkça çoğalır.”
İbni Abbas radıyallahü anh’dan
Allah’ın Resûlü sallallahü aleyhi vesellem şöyle buyurdu:
“Tek bir fâkih, şeytana bin âbiden daha zor gelir.” (Tirmizi)
Cibril (A.)’In Yanına Otur
İbni Sîrîn radıyallahü anhdan: “Mescide girdim, baktım ki Sebir bin Abdirrahman kıssa anlatıyor, Humeyd bin Abdirrahman ise ilim anlatıyordu. Bunların hangisinin halkasına oturayım diye düşünürken beni bir uyuklama aldı. Derken (ruyamda) bir bana gelip şöyle dedi: Hangisinin halkasına oturayım diye düşünüp duruyorsun, istersen sana Humeyd bin Abdirrahman’ın yanında oturan Cibril aleyhisselamın yerini göstereyim.” (Dârimî)
Enes radiyallahü anhdan:
“Allah’ın resûlü sallallahü aleyhi vesellemin zamanında iki kardeş vardı. Biri sanatla uğraşıyordu, diğeri ise Allah’ın resûlü sallallahu aleyhi vesellemin yanından hiç ayrılmayıp ondan ilim öğreniyordu. Sanatla uğraşan, kardeşini Allah’ın rasûlü sallallahü aleyhi veselleme şikâyet etti. Allah’ın resûlü sallallahü aleyhi vesellemin cevabı şu oldu:
Beklide sen onun sayesinde Allah tarafından rızıklandırılıyorsundur.” (Tirmizi)
Ebu Hureyre radıyallahü anhdan:
Allah’ın Resulü sallallahü aleyhi vesellem buyurdu:
“Kim ilim taleb etmek için bir yola girerse, Allah ona cennet yolunu kolaylaştırır.” (Tirmizî ve Ebû Davud)
“İlim hazinedir. Bu hazinenin anahtarı soru sormaktır. Sormaktan çekinmeyin; zira ilmin sorulmasından dört kişi birden mükâfat kazanır: Soran, cevap veren, onları dinleyen, onları seven!”(Ebu Nuaym, Hilye, (Hz. Ali’den)
“Câhil, cehaletine razı olup durmasın. Âlim de ilmini susmak suretiyle saklamasın!” (Taberânî, (İbn Merduveyh’den)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.