Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ÇANAKKALE (Dardanelles) – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 19 Mart 2018 Pazartesi 13:36:25
 

Bu yıl Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümünü kutluyoruz. 103. yılda Çanakkale Savaşlarına değişik bir açıdan bakalım.
Yukarıdaki başlıkta iki ad kullanılmasının nedeni şuydu. Türk ve İslam alemi olarak Çanakkale adını ve Zaferini çok iyi biliyoruz ve bu zafer bizim gurur kaynağımızdır. Buna karşılık Avrupa, Amerika, Avustralya ve dünyanın diğer bölgeleri bu boğaz savaşını Dardanelles veya Dardanos savaşları olarak adlandırıyor. Türk ordusunun kahramanlıklarını, yenilmez sayılan İngiliz İmparatorluğunu yenen kahraman askerlerimizi, onların ölümsüz komutanlarını, Mustafa Kemal’i bu adla tanıyıp bilmişlerdir. Çünkü Antik çağda Çanakkale’nin adı Dardanelles idi.
Gelelim biz asıl konumuza; Osmanlı devleti 1. Dünya savaşına girmek ve bir müttefik bulmak zorundaydı. Çünkü İngiltere, Fransa, Çarlık Rusya gizli bir antlaşmayla Osmanlı Devletini paylaşma plânı yapmışlardı. Osmanlı devletini yönetenlerin bu durumdan haberi vardı. Onlar da Almanya, Avusturya-Macaristan daha sonra Bulgaristan’ın katılmasıyla dörtlü ittifak kurdular.
1914 yılında Ege denizinde İngiliz denizaltı saldırılarından kaçan iki Alman gemisi Çanakkale boğazına sığındı.
Bu gemilere Yavuz ve Midilli adları verilerek, gemileri satın aldığımız bildirildi. Böylece bir oldu-bittiyle savaşa katıldık.
1.Dünya savaşı başladığı zaman Mustafa Kemal Sofya’da Askeri Ateşe idi.
Kendisine görev verilmemişti. Mustafa Kemal görev almak için Harbiye Nezareti’ne bir mektup yazdı. Mustafa Kemal önce Trakya’da yeni kurulmakta olan 19. Tümen’de görevlendi. Daha sonra Gelibolu’da 19. Fırka komutanı olarak görev aldı. Savaşta bütün komutanlar ve askerler destanlar yaratarak savaşıyorlardı. 100 yıldır bu kahramanlıkları anlatan sayısız kitaplar yazılmıştır.
Çünkü bu savaş 20. yüzyılın dünya tarihine yön veren en büyük savaşıdır.
Boğaz’dan geçerek İstanbul’u ele geçirmeyi plânlayan itilaf devletlerinin planlarını hüsranla sonuçlandı. 18 Mart 1915’te boğazdan çekilmek zorunda kaldılar.
18 Mart 1915’te Deniz Zaferi Ordumuza büyük moral verdi. Boğazı geçemeyeceğini anlayan düşman kuvvetleri boğazı karadan geçmeye çalıştılar. Gelibolu yarımadasına büyük askeri birliklerle çıkarma denemesi yaptılar. Burada bir adım geri çekilmeyen çelik gibi Türk askeriyle karşılaştılar ve deniz kıyısına çakılıp kaldılar. Kara savaşları tüm şiddetiyle devam ediyordu.
Gelibolu yarımadasında Türk Ordularına Alman Komutan Liman  Von Sanders komuta ediyordu. İngilizler Anzak ve Hintli askerlerin olduğu birlikle tekrar çıkarma girişimleri yapıyorlardı. Savaşın seyri sıkıntılı olmaya başladı. Alman General komutanlığı 19. Tümen komutanı Mustafa Kemal’e devretmek zorunda kaldı. Devir teslim töreninde ilginç konuşmalar oldu. Liman Von Sanders:
-“Komutayı sizin gibi bir komutana devretmekten huzurluyum” demiştir.
Mustafa Kemal’de duygusallığa yer yoktur. Komutanlığı devir alır makamına geçer.
-“Üzülmeyiniz komutan sizin bir suçunuz yok. Asıl suçlu olanlar size bu görevi verenlerdedir.” Diyerek komutanı uğurlamıştır.
19. tümen, aynı zamanda Anafartalar Grup Komutanlığını de üstlenmiştir.
Komutan arkadaşları Mustafa Kemal’e
-“Bu kadar büyük birliklere komuta etmek size çok gelmez mi?” diye sorarlar. Mustafa Kemal;
-“Az bile gelir” diyerek bir askeri deha olduğunu göstermiştir. Dediği gibi 19. Tümen orduları bütün yarımada da kahraman savaşarak düşmanı denize gömmüştür.
Sonunda Zafer kazanılır. Çanakkale Zaferi daha sonra kurtuluş savaşına ilham kaynağı olarak Cumhuriyetin kuruluşunu sağlamıştır. Çanakkale Savaşında Mustafa Kemal’in payı çok büyüktür. İngilizleri yenen tek ordu Türk Ordusudur. Hem de üç defa yenmiştir.
1-Çanakkale Savaşı. 2- Kut Savaşı. 3- Sakarya Savaşı. Sakarya Savaşında Yunan ordularının komutanı bir İngilizdir. Yıllar sonra yurdumuzu ziyaret için gelen heyetin içinde bu komutanın oğlu da vardır. Anıtkabir’e çelenk koymaya giderken yanındaki İngiliz bürokratlar bu komutanın oğluna;
-“Şimdi babanı yenen komutanın huzuruna gidiyoruz” diye bilgilendirmişlerdir.
Çanakkale yenilgisinden sonra İngiltere lideri Winston Churchill’i eleştiren muhaliflerine karşı;
-“Mustafa Kemal gibi bir askeri dehanın karşıma çıkacağını nereden bilebilirdim.” Demiştir.
Bütün komutanlara ve askerlerimize minnet ve şükran borçluyuz.
“Çanakkale geçilmez geçilemez.”
“Bir Türk Dünyaya bedeldir.”
Çanakkale Kahramanı Mustafa Kemal Paşa

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER