Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

GAYB BİLGİNİN KONUSU DEĞİL İMANIN KONUSUDUR

Muharrem Günay 4 Ekim 2016 Salı 14:01:20
 

Gayb, bilginin konusu değil imanın konusudur. Gaybı bilen kişi üstün değil, gayba inanan kişi üstündür. Bizim Gaybı bilmek gibi bir sorumluluğumuz yoktur. Çünkü Allah bizden gaybı bilme türünde bir kulluk istememiş sadece gayba inanmamızı istemiştir.
“Onlar gayba iman ederler.” Değil de “Onlar gaybı bilirler” denseydi, şu anda hepimiz gaybı bilmek için uğraşmak zorundaydık. Ama Allah öyle dememiştir. Yâni bizim, şu anda gaybı bilmek türünde bir kulluğumuz veya bu tür bir sorumluluğumuz yoktur. Âyette “O muttakiler gaybı bilirler, ya da bilmeye çalışırlar” denmiyor da: “Onlar gayba inanırlar” deniyor. İman bilginin konusu değildir. Bilinen ve görülen bir şeye iman da istenmez zaten. Meselâ; “güneşe inanın” denmez. Çünkü güneşi zaten görüyor ve biliyoruz. Ama “âhirete inanın veya cennete, cehenneme inanın ” denir. Çünkü ahireti, cennet ve cehennemi görmüyoruz. Gayb bilginin konusu değil, imanın konusudur. Gayb bilinmez, ona iman edilir. Gaybı bilen kişi değil, ona iman eden kişi muttakidir.
Gaybı Ancak Allah’ın
Bildirdiği Kullar Bilebilir
Peygamberler dâhil hiç kimse gaybı bilemez ancak; İster peygamber olsun isterse olmasın Allah’ın bildirdiği kimseler gaybı bilebilir. Nitekim başta Hz. Muhammed, Hızır aleyhisselam olmak üzere bazı peygamberlerden ve Allah’ın Salih kullarından gaybı bilenler ve geleceğe ilişkin haberler verenler çıkmıştır. Onların gabya ait bilgiler vermiş olmaları da “Gaybı Allah’tan başkası bilemez” geçeğini değiştirmez; Çünkü onların gaybı bilmesi ve gabya ait haberler vermesi ancak Allah’ın bildirmesi ile mümkün olmaktadır.
Allah’ın kendilerine özel ilim verdiği kişiler, bu ilim sayesinde Allah’ın izniyle geçmişten ve gelecekten haber vermiş, yaşanan olayların iç yüzünü görmüş ve bunlardan farklı sonuçlar çıkarmışlardır. Örneğin Kuran’da bildirilen ve Hz. Musa (a.s.)’ın kendisine ilminden öğretmesi için tabi olduğu ilim sahibi kişi, bunlardan biridir. Hz. Hızır (a.s.) olduğu kabul edilen bu kişi, Allah’ın kendisine bildirdiği kadarıyla olayların iç yüzünü, nasıl gelişeceğini bilebilecek bir ilme sahiptir. Bu nedenle, gelişecek olaylara göre önceden tedbir alabilmekteydi.
Kuran’da bildirildiği üzere; Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de Allah’ın izniyle gaybtan, geleceğe dair birçok haberler vermiş, Hz. Yusuf (a.s.) da, yaşanacak olayları önceden bilmiş ve rüyaları yorumlayarak (Yusuf Suresi, 21) meydana gelecek olayları anlatmıştır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti