Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İYİ KOMŞULUĞUN PRENSİPLERİ

Kendimiz için istediğimiz güzel şeyleri komşularımız için de istemek:
Rasülullah (S.A.V.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:
“Kudret ve iradesiyle yaşadığım Allah’a yemin ederim ki bir kul kendisi için istediğini komşusu için de ve yahut din kardeşi için de istemedikçe hakkıyla iman etmiş olamaz. (Müslim, İman, 72.)
Bir arada ve yan yana yaşamak durumunda olan ev veya iş komşuları hemen hemen her gün karşılaşırlar, hatta günde birkaç defa yüz yüze gelebilirler. Özellikle apartman dairelerinde, iş hanlarında ve benzeri yerlerde bir arada oturanlar arasındaki münasebetler, ayrı ayrı binalarda ikamet eden komşularınkinden çok farklıdır. Şu veya bu şekilde komşu olanların karşılıklı sevgi, saygı, güven, iyi duygu ve temiz düşünce içinde olmaları için birbirlerinin haklarına riâyet etmeleri, eziyet verici veya rahatsız edici hal ve hareketlerden sakınmaları gerekir. Ancak bu takdirde huzurlu olunur. Aksi takdirde huzurun devamı beklenemez. Haydar HATİPOĞLU, “Komşuluk Hakkı” (Hutbe), Diyanet Aylık Dergi, Ekim 1993, s.2
Ebu Zerr’den (R.A.) Resulullah’ın (S.A.V.) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
“Ey Ebu Zerr! Çorba yaptığın zaman suyunu çok koy, fazlası ile de komşularını gözet.” Müslim, Birr ve sıla ve’l-edeb, 142 (2625).
Yine Müslim’in Ebu Zerr’den (R.A.) naklettiği bir başka rivayette ise:
“Dostum Resulullah (S.A.V.) bana:
– Çorba yaptığın zaman suyunu bol koy. Sonra da komşularının haline bak. Muhtaç olanlara çorbadan bir miktar götürerek iyiliğin dokunsun.” diye tavsiyede bulundu. Müslim, Birr ve sıla ve’l-edeb, 143 (2625).
Hadisteki “ Feksür mâehâ” emri mendup ifade eder.
KOMŞULARIMIZI İNCİTMEMEYE
ÖZEN GÖSTERMEK
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bir hadis-i şeriflerinde:
“Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse komşusunu incitmesin. Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır söylesin ya da sussun. (Buhari, Edeb, 31; Müslim, İman, 75.)
Ebu Hureyre (R.A.)’den rivayet edildiğine göre sahabilerden biri:
– “Ya Rasülullah! Falan kadının nâfile olarak çok namaz kıldığından, çok nâfile oruç tuttuğundan ve çok sadaka verdiğinden bahsediliyor, şu var ki diliyle komşularını incitiyor” dedi. Peygamber Efendimiz:
– O kadın cehennemliktir, buyurdu. Sahabi:
– Ya Rasülullah! Falan kadının da nâfile olarak az namaz kıldığından, az nâfile oruç tuttuğundan ve az sadaka verdiğinden bahsediliyor, şu kadar var ki, diliyle komşularını incitmiyor” dedi. Peygamber Efendimiz:
– O, cennettedir” buyurdu. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4/440.)
Allah Rasülüne bazen sahabilerden biri gelir ve:
– Ey Allah’ın Rasülü! Bana öyle bir amel göster ki, onu yaptığım zaman cennete gireyim? derdi.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) de gelen kimsenin durumunu göz önüne alarak ona bir şey emrederdi. Ebu Hureyre (R.A.)’den rivayet edildiğine göre yine bir defa sahabilerden biri Peygamber Efendimize gelmiş ve aynı talepte bulunmuştu. Peygamber Efendimiz de kendisine kısaca:
– “İyi ol” buyurmuştu. Sahabi:
– Ya Rasülallah! İyi olduğumu nasıl bileceğim? Deyince, Efendimiz şu cevabı vermişti:
– Komşularına sor; eğer onlar senin iyi olduğunu söylerlerse, sen iyi bir kimsesin, yok, eğer kötü olduğunu söylerlerse o zaman sen kötü bir kimsesin, demektir. (Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, 1/72.)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER