Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KİŞİ DOSTUNUN DİNİ İLE DİNDARDIR

Muharrem Günay 27 Mayıs 2019 Pazartesi 13:22:14
 

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:
 “İnsan dostunun dini üzerinedir. O halde dost edindiğiniz kimselere dikkat edin” (R. Salihin:336)
Arkadaşın, insan hayatında çok önemli bir yeri vardır. Öyle ki arkadaşı, insanın cennet ya da cehennem ehli olmasına vesile olabilir. Bu bakımdan ahlak sahibi bir Müslüman kiminle arkadaş olduğuna dikkat etmelidir.
“Onlar boş söz işittikleri zaman ondan yüz çevirirler ve bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz size. Size selam (barış) olsun. Biz kendini bilmezleri (arkadaş edinmek) istemeyiz, derler.” (Kasas suresi/ 55)
İnanan insan arkadaş seçiminde titizlik göstermeli, İslâm ahlakını yaşayan insanlarla arkadaşlık etmelidir. Peygamberimiz(s.a.v.) “Salih arkadaş yalnızlıktan daha iyidir; yalnızlık da kötü arkadaştan daha iyidir.” (Bihar-ül Envar, c.15, s.51) buyurarak, yalnızlık korkusuyla arkadaş edinmenin yanlışlığına dikkat çeker.
Arkadaş Arkadaşını Hayra Götüren ve
Hayra Vesile Olan İnsandır
 Ebû Hüreyre (r a )’den rivâyete göre, Resûlullah (s a v ) şöyle buyurmuştur: “Kişi dostunun dini üzeredir  Bu yüzden kişi kimi dost edineceğine iyi baksın “ (Ebû Dâvûd, Edeb: 16)
Hadis-i şerifte: “Müminlerden başkasıyla ile düşüp kalkma, yemeğini de ancak itikadı düzgün olanlar yesin” (R.Salihin: 365) buyrulmuştur.
“Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” “Adam ahbabından bellidir”, “Üzüm üzüme baka baka kararır”, “Sarı öküzün yanında duran ya huyundan ya tüyünden” gibi atasözleri, “Kişi dostunun dini üzeredir” “Mü’min mü’minin aynasıdır” gibi hadisler, “Ey iman edenler! Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, o onlardandır.”(Mâide suresi: 51) “Mü’minler, mü’minleri bırakıp inkârcıları dost edinmesin.” (Al-i İmran: 28), “Şüphesiz biz şeytanları, iman etmeyenlerin dostları kılmışızdır.” (Araf:  27), “Şeytanın hâkimiyeti, sadece  onu dost edinenler ve Allah’a ortak koşanlar üzerindedir.” (Nahl: 100) ayetleri güzel ahlak ve dost seçiminin önemine dikkat çekmektedirler.
“Kötü insanlardan birisi de, şerrinden dolayı insanların kendisinden sakındığı kimsedir. (Mâlik Muvatta)
Bir Müslüman kiminle arkadaş olacağına dikkat etmelidir. Arkadaş seçiminde özellikle namaz kılan insanları seçmelidir. Namaz kılmayan insanlarla yapılan dostluk, namaz kılan insana zarar verebilir Allah korusun namazın terkine vesile olabilir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER