Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

“KOCATEPE’DEN (AKÜ)” “ZAFER’E (AZÜ)” DOĞRU

Afyonkarahisar’ın 2’nci bir üniversiteye ev sahipliği yapabilecek imkan ve konuma sahip olduğunu daha önce dile getirmeye çalışmıştık bu köşede. Afyonkarahisar’ın “kızıl elması” olarak ideallerimiz olması gerektiğine işaret ederek, “Afyonkarahisar’ın 2’nci bir üniversiteye ev sahipliği yapması” fikrinin de bu ideallerden birisi olduğunu dile getirmiştik.
Bu konuda olumlu tepkilerle karşılaştık. Yeni bilgiler edindik. Edindiğimiz bilgiler ve aldığımız tepkilerle Afyonkarahisar’ın 2’nci bir üniversiteye kavuşmasının hiç de zor olmadığını bir kez daha anladık. Şöyle ki; bölgemizde 2’nci bir üniversiteye ev sahipliği yapabilecek bir il varsa bu Afyonkarahisar ilidir. Gerekli tüm şartlar, yıllara sari çalışmalar sayesinde oluşmuştur. “Zafer Üniversitesi”ne giden yolun taşları yıllardan beri döşenmiş ve hatta son taş da yerine konulmuştur artık.
Nasıl mı? Anlatalım…

SAYI DA TAMAM, ŞARTLAR DA

Ülke genelinde bakıldığında bir ilde ikinci bir üniversite yapılanmasına gidilebilmesi için öncelikle öğrenci mevcuduna bakılıyor. Kesin sınırlar olmasa da 50 binlik öğrenci sayısına ulaşıldığında üniversitenin kurumsal yapısının bölünmesi gündeme gelebiliyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi 50 bin rakamına ulaşmış durumda. Kurulumu tamamlanan, ama öğrenci almayan 3 fakültemiz var. Diş Hekimliği, Eczacılık ve Havacılık Fakülteleri öğrenci kabulüne başladığında AKÜ’nün öğrenci varlığı 55 bini bulacak. Yani “2’nci üniversite” için birinci şart tamam…
Afyonkarahisar 2’nci üniversitenin kurulumu için harekete geçtiğinde, bu iş ifşa olduğunda önce komşu illerimizin muhalefetine uğrayacağız muhtemelen. İller arası rekabet devreye girecek.
İşte o zaman Afyonkarahisar’da yıllara sari bir şekilde uygulanan planlamanın faydalarını göreceğiz. Nasıl mı?
Bir ilde 2’nci üniversite yapılanması için öğrenci mevcudundan sonra “hedef hizmetlerin verilebilmesi” kriterlerine bakılıyor. Nedir bu hedef hizmetler? Mesela Fizik tedavi ve rehabilitasyon… Afyonkarahisar bu alanda GATA (Gülhane Askeri Tıp Akademisi)’nden sonra Türkiye’de 2. sırada. Akın akın hasta geliyor AKÜ’ye.
Kanser tedavisinde henüz büyükşehir olmamış iller arasında bu hastalığın tedavisini yapabilen tek il Afyonkarahisar…
Üçüncü hedef hizmet alanı kemik iliği nakli. Afyonkarahisar’da üniversite yapılanması bünyesinde kemik iliği nakli de çok kısa sürede gerçekleştirilecek. “Kemik iliği nakli” yapabilmek için bir bina yapıp, tabelayı asmak ne yazık ki yeterli gelmiyor. Bir çok alt standartın başarıyla geçilmesi, bu yönde bir çok önemli hizmetin yapılabiliyor olması lazım ki, kemik iliği nakli de yapılabilsin.
Bu hizmetleri yapabilen bir şehir, 2. Üniversite yapılanmasına hazırdır. Bu üç temel hizmet Türkiye’nin diğer illerinde yok. Bölgede, coğrafi olarak merkezi konumda olan Afyonkarahisar’a 13 ilden en geç 3 saat içinde ulaşılabilmektedir. Eğer ki komşu illerimiz arasında bu hizmetleri ya da benzeri şekilde hedef hizmetleri yerine getirebilen varsa onların da yolları açık olsun, yeni üniversite yapılanması için harekete geçsinler.

“ZAFER” SAĞLIKLA
ÖNE ÇIKAR

Eğer nasip olur da olursa, Afyonkarahisar Zafer Üniversitemiz “sağlık” ağırlıklı bir üniversite olacak bize göre.
Yıllar önce Türkiye genelinde üniversitelerin rotası belirlenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile YÖK nezdinde “üniversitelerin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması” öngörülmüştü. AKÜ bu plan ve talimatlar çerçevesinde tematik kampus yapılanmasına gitti. İzmir yolundaki Ali Çetinkaya Kampüsü sağlık alanı, Şuhut yolundaki Ahmet Karahisari Kampüsü ilahiyat bölümleri ve Eskişehir yolundaki Ahmet Necdet Sezer Kampüsü de bilim-eğitim birimlerini kapsar hale getirilmişti.

AKÜ’DE YANLIŞ YA DA HATA YOK MU?

Afyon Kocatepe Üniversitesi kim ne derse desin, kim ne söylerse söylesin Afyonkarahisar’ın çehresini değiştirmiş, kabuğunu kırmasını sağlamıştır. Bunun en güzel ispatı Erenler Mahallesi’dir. Dünün, dünün derken çok değil 10 yıl öncesinin Kumartaş Köyü ile bugünün Erenler Mahallesi’ni kıyaslayanlar AKÜ’nün Afyonkarahisar’a olan katkısını çıplak gözle görebilirler. Bu yalnızca tek bir örnektir, onlarcası sıralanabilir.
Hatalar olabilir, kişiler yanılabilir. Bunlar AKÜ’ye fatura edilemez. Kişilerden kaynaklıdır. Afyonkarahisar ili “Zafer Üniversitesi”nin doğum sancılarını yaşarken, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin kıymeti ve şehre kattıkları bugün çok daha iyi anlaşılıyor, anlaşılmalıdır.
Şimdi bazı hemşehrilerimizin, “AKÜ’yü bu kadar övüyorsunuz ama, şurda şu eksik, şurda bu yanlış var” dediklerini duyar gibiyim. Biliyoruz, bazı alanlarda, bazı hizmetlerde aksamalar yaşanabiliyor. Biz de bunlara tanık oluyoruz zaman zaman. Yanlışı, eksiği savunacak değiliz. Biz AKÜ’yle ilgili bu cümleleri kurarken, şehrin gelişimine, büyümesine olan katkısını anlatmaya çalışıyoruz. Hatayı, yanlışı, eksiği görürsek ilgilisine aktarıyoruz, doğrusuna katkı sunmaya çalışıyoruz. AKÜ’den bir menfaatimiz de yok, manevi sorumluluk hissediyoruz. Bir AKÜ’nün var olmadığı Afyon’u hayal ediyor, bir de AKÜ’nün var olduğu Afyon’u görüyor, öyle konuşuyoruz…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti