Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KOMŞUDA PİŞER, BİZE DE DÜŞER

Muharrem Günay 24 Nisan 2018 Salı 13:26:16
 

İslamiyet komşuluk ve komşu haklarına büyük bir önem vermektedir. Dilimizde de: “Ev alma komşu al“, “Komşu komşunun külüne muhtaçtır” gibi atasözleri Türklerin komşuluk ve komşu haklarına verdiği önemi gösterir. Halk arasında komşu olmadıkları halde bir eve sık sık ziyaret yapan kimseye “komşu kapısına çevirdi” denmesi sözü edilen ilişkiler ağının yoğunluğunu gösterdiği gibi, “komşuda pişer, bize de düşer”, “komşu ekmeği komşuya borçtur” tarzındaki atasözleri de aynı ilişkiler yapısının mahiyetini tüm açıklığıyla ortaya koyar.
Komşuluk, İslam kardeşliğinin ötesinde haklar getirir. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“Üç türlü komşu vardır: Birinin bir, öbürünün iki, diğerinin üç hakkı vardır. Komşusu üzerinde üç hakkı olan komşu, akrabadan olan komşudur. Onun biri Müslüman olmaktan, diğeri komşu olmaktan ve öbürü de akraba olmaktan ileri gelen haktır. Komşu üzerinde iki hakkı olan komşu Müslüman olan komşudur. Onun komşusu üzerinde birisi Müslüman olmaktan diğeri de komşu olmaktan doğan haklarıdır. Komşusu üzerinde tek hakkı olan komşuda Müslüman olmayan komşudur.” Bu hadisi şeriften de anlaşılacağı gibi üzerimizde Müslüman olmayan komşularımızın dahi komşuluktan doğan hakları vardır
Sevgili Peygamberimizin komşuluk hakları üzerinde çok sayıda hadisleri vardır:
“Vallâhi imân etmiş olmaz, Vallâhi imân etmiş olmaz, Vallâhi imân etmiş olmaz“ Kim imân etmiş olmaz Yâ Resûlallah? Diye sorulduğunda; Sevgili Peygamberimiz ‘Komşusu şerrinden emin olmayan kimsedir,’ buyurdular.” (Buhari, Müslim)
“Komşuna karşı iyi davran ki, Müslüman olasın.”
”Cebrail aleyhisselam bana komşu hakları üzerinde o kadar durdu ki, neredeyse komşuyu komşuya varis kılacak zannettim.”
“Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse komşusuna karşı iyi davransın.”
“Komşusu zararından emin olmadıkça kişi Müslüman olmaz.”
“Kıyamet gününde ilk defa komşular hesaplaşacaktır.”
Peygamberimize bir kadın hakkında “Falan kadın gündüzleri oruç tutup, geceleri nafile namaz kılıyor; fakat komşularını rahatsız ediyor“ dediler. Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamberimiz (sas) “O cehennemliktir” buyurdu.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti