Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KUR’AN KENDİSİNE UYANLARI SELAMETE ÇIKARIR

Muharrem Günay 16 Mart 2016 Çarşamba 14:07:35
 

Yüce kitabımız kendisine uyanları selamete çıkarmak ve insanları dosdoğru bir yola iletmek için gönderilmiştir.
Yehdî bihillâhu menittebea rıdvânehu subules selâmi ve yuhricuhum mineZ Zulumâti ilân nûri bi iznihî ve yehdîhim ilâ SırâTın mustakîm(mustakîmin).
“Onunla Allah rızasına uyanları, selâmet yolarına eriştirir; Onları kendi izniyle karanlıktan aydınlığa çıkarır ve onları dosdoğru bir yola iletir. (Maide suresi:16)
Maide suresi 16. Ayetten de anlaşılıyor ki, Cenâb-ı Hak Kur’an-ı kerim vasıtasıyla insanları selamet yollarına kavuşturuyor; Karanlıktan nura çıkarıp, kendisine varan dosdoğru yola çıkarıyor. Ama bunun için bir takım şartlar koşuyor. O şartlardan birincisi; Allahü Teâlâ’nın rızasına tabi olmak, yani her işte nefsimizin arzu ve isteklerini terk edip Mevlâ’nın rızasını aramaktır.
Bu şartların ikincisi ise Talak suresinin 11. Ayetinde anlatılıyor:
“..li yuhricellezîne âmenû ve amilûS Sâlihâti mineZ Zulumâti ilen nûr(nûri)… “…İman edip Salih amel işleyenleri karanlıktan aydınlığa çıkarmak için (Allah-u Teâlâ Kur’an indirdi) (Talak suresi. 11)
Elif lâm râ kitâbun enzelnâhu ileyke li tuhricen nâse mineZ Zulûmâti ilen nûri bi iZni rabbihim ilâ SırâTıl azîzil hamîd(hamîdi) “(Bu) öyle bir kitaptır ki, bu sana bütün insanları Rablerinin izniyle karanlıktan nur’a çıkarsın için indirdik.” (İbrahim suresi:1)
Kur’an’ın indiriliş gayesi bütün insanlığı karanlıktan aydınlığa çıkarmak olsa da Kur’an-ı kerim ancak bu iki ayette zikredilen iki şartı; Allah’ın rızasına uymayı, aramayı ve salih amel işleyenleri karanlıktan aydınlığa çıkarmaktadır. Salih amel de zaten sırf Allah rızası için, Allah’ın rızasını kazanmak için, gösterişten ve şirkten uzak kalarak yapılan her türlü iş, ibadetlerdir.
“İşte bu (Kur’an), mübarek bir kitaptır (Dünya ve ahret bereketleri ondaır) ki onu biz indirdik; ona uyun (Onda bulunan hükümlertle amel edinin) ve onunla korunun/aykırı davranmaktan (Ona muhalefet etmekten) sakının ki merhamete eresiniz.(Allah tarafından merhamete eresiniz) (En’Am suresi: 155)
“(Bu Kur’an’ı indirmemizin sebebi): “Kitap(lar), yalnız bizden önceki topluluklar (yahudi ve hıristiyanlar)a indirildi, biz ise, onların okunmasından hakikaten habersizdik (o kitaplar bizim dilimiz üzere olmadıklarından, anlamıyorduk).” demeyesiniz diyedir.” (En’am suresi: 156)
“Yahut: “Bize kitap gönderilseydi, biz onlardan daha doğru yolda olurduk.” demeyesiniz diyedir. İşte artık size Rabbinizden açık delil, doğru yol (rehberi) ve bir rahmet gelmiştir. Allah’ın âyetlerini yalanlayandan ve onlardan yüz çeviren (ve çevirten)lerden daha zalim kimse bulunabilir mi? Âyetlerimizden yüz çevirenleri (bu) yüz çevirmeleri sebebiyle, azabın en kötüsüyle cezalandıracağız.” (en’am suresi: 157)
Bu ayetlerden anladığımıza göre, bu kitap Allah tarafından onda  (Kur’an’da) bulunan hükümlerle amel etmek için indirilmiştir. Dünya ve ahiret bereketleri yüce kitabımız Kur’an’dadır. Bu bereketlerden ancak ona uyanlar, hükümlerine tabi olup bu hükümlere muhalefet etmeyenler yararlanabilir. Yüce Allah ancak bu kitaba uyanlara rahmet eder. Ondan uzaklaşarak, yüz çevirerek, hükümlerine muhalefet ederek, münkir (inkârcı Yahudi ve Hıristiyanların)lerin eteğine sarılanları, Kur’an’ın dışında yol ve çare arıyanları hem bu dünyada hem de ahirette cezalandırır. Kur’an’ın dışında yol ve rehber arayanlar, Yahudi ve Hıristiyanları dost, veli edinen, onların el ve eteklerine sarılanlar en büyük zalimlerdir. Onlardan daha büyük zalim yoktur.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER