Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TEMİZ ÇEVRE – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 7 Haziran 2018 Perşembe 13:39:31
 

5 Haziran “Dünya Çevre Günü”, onu izleyen hafta “Çevre Haftası” olarak kutlanır. Bugünlerde çevreye olan duyarlılıklar ve özen dile getirilir. Çevrenin önemi anlatılır. Bu sözde etkinlikler, güzel sözler, afişlerle, pankartlarla ifade edilir. Bu etkinliklerin sonunda her zaman olduğu gibi çevre için gerekli özen gösterilmez ve unutulur. Sürdürülebilir bir çevre bilincini kazanabilmemiz için tüm vatandaşlarımızın bu konu ile ilgili sanal değil gerçek bir eğitim alması zorunludur. Bu uzun soluklu bir projedir. Eğer bu projeye şimdiden başlamaz isek insanın kendi ürettiği çöpler arasında yitip gideceği kaçınılmazdır. Apartmanda oturup da kendini modern hayatın içinde sayanlar balkonlarından rahatlıkla çöp torbalarını cadde ve sokaklara atabilmektedirler. Otobanda giderken yollara çöp atanlar vb. olaylara çok örnekler verebiliriz. Bu gibi davranışlar polisiye tedbirler veya para cezasıyla önlenemez. Daha önce de belirttiğimiz gibi burada en önemli öge eğitimdir.
Bireysel düşünceden toplumsal düşünmeye geçmeliyiz. Bu bize güzel dinimizin de bir emridir. Toplum eğitimli olursa her alanda güzellikler olur.
Çevre tahribatının etkileri yüz yıldır görülmeye başlanmıştır.
Ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma nedeniyle kutuplardaki buzulların erimesi, aşırı şehirleşmenin getirdiği sorunları hep birlikte yaşıyoruz. Çevre felâketleri sınır tanımaz, hatırlanacağı gibi Çernobil nükleer patlamasının çevre ülkeleri ve kıtaları etkilemiş, zararları yıllar boyu devam etmiş ve edecektir. Bu gidişle insanoğlu kendi ürettiği teknolojinin kurbanı olacaktır. Bu gidişin acil olarak durdurulması gerekir.
Dünyanın oluşumuna bir göz atarsak önce toprak kütlesi, hava kütlesi, su kütlesi oluşmuş bu oluşumlardan milyonlarca yıl sonra yerküre canlıların yaşamı için uygun hale gelmiştir. Bu sürenin ne kadar olduğu bilim adamları arasında tartışma konusudur. Yerküremizde önce dev boyutlarda bitkiler sonra dev boyutlarda hayvanlar yaşamaya başlamıştır. İnsanoğlunun yaşayabileceği bir ortam oluştuktan sonra insan hayatı başlamıştır. Yani bizim yaşayabilmemiz için binlerce yıl boyunca doğal ortam oluşmuştur. Demek ki bizim sağlıklı yaşayabilmemiz için doğal çevreye gereksinimimiz var. Doğal çevre insan olmadan da yaşayabilir ama insan doğal çevre olmadan yaşayamaz.
Bu durumu sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed bin beş yüz yıl önce “Biz Uhud dağını severiz Uhud dağı da bizi sever” sözleriyle belirtmiştir.
Atılan her çöp bize zehir olarak dönmektedir. İnsanoğlu para kazanmak için çevreyi yok ederken aslında sağlığını yok ediyor. Kaybettiği sağlığını tekrar kazanmak için de parasını kaybediyor. Bu kısır döngüyü mutlaka kırmalıyız.
Temiz bir çevre çocuklarımı için en değerli miras olacaktır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER