Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

REVÂTİB SÜNNETLER – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 31 Ocak 2014 Cuma 02:00:00
  Belirli bir vakte ve farz namazlara bağlı olarak kılınan nafile namazlara revâtib sünnetler denir. Bunlar belli bir düzen ve tertip içinde, beş vakit farz namazlarla birlikte kılındığı için bu şekilde adlandırılmıştır. Bunların bazılarına sünnet-i müekkede (kuvvetli sünnet) bazılarına gayr-i müekked sünnet denir. Hanefî ler sünnet-i müekkede olan nafile namazları kısaca “sünnet” diye, gayr-i müekked olanları ise “müstehap” veya “mendup” diye adlandırılmışlardır. Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılman tera¬vih namazı da, sünnet-i müekkede türündendir ve ramazan ayına mahsus olmak üzere teravihten sonra düzenli olarak kılındığı için aynı zamanda revâtib kapsamında yer alır.
a) Vakit Namazlarıyla Birlikte Düzenli Olarak Kılınan Sünnetler (Farzlara Tâbi Olan Nafile Namazlar)
Farzlara tâbi nafile namazlar; sabah namazının farzından önce iki; öğle namazının farzından önce dört, farzından sonra iki; ikindi namazının farzın¬dan önce dört; akşamın farzından sonra iki; yatsının farzından önce dört, farzdan sonra iki olmak üzere toplam 20 rek’attır. Cuma namazının farzın¬dan önce ve sonra kılınan nafile namazlar da farzlara tâbi nafile kapsamında yer alır.
Müekked Sünnetler
Sabah, öğle, akşam ve cuma namazının sünnetleri ile yatsının son sün¬neti müekked (kuvvetli) sünnettir. Hz. Peygamberimiz bunları daima kılmış, ender olarak terk etmiştir.
Bu sünnetler müekket sünnetlerdir. Bu sünnetler müekket yâni kuvvetli sünnetler olup bir selam ile kılınır. Yirmi rekât olarak kıldığımız Teravih namazı da müekket sünnettir. Fakat bu namaz iki rekâtta selam verildiği gibi dört rekâtta selam verilerekte kılınabilir. İki rekâtta selam verilerek kılınırsa sabah namazının sünneti gibi, dört rekâtta bir selam verilerek kılınırsa ikindi ve yatsı namazını dört rekâtlık sünneti gibi kılınır.
Gayr-i Müekket Sünnetler
Yukarıda saymış olduğumuz müekket/kuvvetli sünnetlerden başka, gayr-ı müekket sünnetler de vardır ki bunlara “Mendup” ta denir. Peygamberimiz bunları bazan kılmış bazan terk etmiştir. Bunları da kılmaya çalışmalı, kılmamayı alışkanlık haline getirmemek gerekir.
İkindi ve Yatsının farzından önce kılınan dört rekâtlık sünnetler gayrı müekket sünnetlerdir.. Bunlar ikişer rekâtlı namaz halinde iki artı iki halinde de kılınabilir. Dört rekâtta bir selam verilerek te kılınabilir. İki rekâtta bir selam verilerek yani iki artı iki halinde kılacaksak iki rekâtlı bir sünnet namaz nasıl kılınıyorsa öyle kılarız. Dört rekât halinde yani bir selamla kılacak olursak: İlk oturuşta tahıyyat duasından sonra salli ve barik dualarını okur, ardından tekbir alır üçüncü rekâta kalkar ve üçüncü rekâtı sübhaneke, euzü, Fatiha ve sure okuyarak kılar, dördüncü rekâtı ise besmele, Fatiha ve sure okuyarak kılar ve diğer namazlarda olduğu gibi namazı tamamlarız.
Farz namazlara bağlı olarak kılınan sünnet namazların en kuvvetlisi sabah namazının sünnetidir. . Çünkü onun hakkında gelen teşvik edici rivayetler pek çoktur. Hadis-i şerifte:
”Sizi atlılar (yani düşman ordusu) takip etseler bile bu iki rekâti bırakmayın.” “Sabah namazının iki rekât sünneti dünyadan ve onun içerisindeki her şeyden daha hayırlıdır” (Müslim) buyrulmuştur.
Maksat, onu kılmaya teşviktir. Sabah namazının sünnetinin vâcib olduğu bile rivayet edilmiştir. Sabah namazının sünnetini vaktin evvelinde hafifçe kılmak faziletlidir. Peygamber (sallallahü aleyhi vesellem) Efendimiz bu sünneti bazen Kâfirûn ve ihlâs sureleriyle; Bazen Bakara suresinin son âyetleri ile Âl-i İmran suresinin 64.âyeti ile kılarlardı. Başka surelerle de kılınabilir. Bütün nâfile namazlar oturarak kılınabildiği halde, sabah namazının sünnetini mazeret olmaksızın oturarak kılmak câiz görülmemiştir. Aynı şekilde, cemaat imamla birlikte namaza başladıktan sonra mescide gelen kişinin nâfile namaz kılması câiz değilken, sabah namazı bundan istisna edilmiştir. Buna göre, sabah namazının farzı kılınırken, imamın selâm vermesinden önce farza yetişebileceğini kestiren kişi önce sabah namazının sünnetini, gerekirse en kısa şekilde kılar, sonra imama uyar.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti