Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SAFTA İMÂMIN ARKASINDA DURMAK VE KİMLER DURMALI

Camideki safların en faziletlisi birinci saftır. Kişi eğer birinci safta boş yer varsa hemen oraya koşar. Çünkü birinci safta durmak ikinci saftan; İkinci safta durmak, üçüncü saftan faziletlidir.
Hz. Peygamber (s.a.s): “Safları düzgün tutun, omuzları bir hizaya getirin, boşlukları doldurun, safa girerken kardeşlerinize, ellerinizi hafifçe dokundurun, şeytana açık yerler bırakmayın. Kim safları sık tutarsa Allah onu hayra eriştirir. Kim de saflar arasında boşluk bırakırsa Allah onu hayra eriştirmez” (Müslim, Salat, 104; Ebu Davud, Salat, 93; Nesaî, Sehv, 4; Ahmed b. Hanbel, III, 154-260) buyurmuştur
Allah cemaatin üzerine rahmet indirdiği zaman, önce imamın üzerine, sonra birinci safta imamın hizasında olana, sonra safın sağ kısmında olanlara, sonra sol kısmını teşkil edenler, ondan sonra da ikinci safa indirir. (Şir’at-ul İslâm; sayfa: 162)
Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem’in şöyle buyurduğu nakl edilir:
“İmâmın tam arkasında olana yüz namaz sevabı, sağ tarafında olana yetmiş namaz sevabı, sol yanında durana elli namaz sevabı, (ondan sonra) diğer saflarda duranlara yirmi beş namaz sevabı yazılır.” (Şir’at-ul İslâm; sayfa: 162)
Namaz kıldıran imamın arkasında durmak hem bilgi hem de sorumluluk ister. İmâmın arkasına duracak kişinin en az namaz kıldıracak ve imam yanıldığı zaman imamı uyaracak veya abdesti bozulursa namazı kıldırtacak kadar kadar dikkatli ve bilgi sahibi olması gerekir. Bu bilgiye ve dikkate sahip olmayanların imamın hemen arkasına durması caiz değildir.
Ebû Mes’ûd el-Ensarî (r.a.) demiştir ki: Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
• “Benim arkama akıllı ve faziletli olanlarınız, sonra (bu vasıflarda) onlardan sonra gelenler, sonra da onlardan sonra gelenler dursun.” (Müslim, salât 122, 123; Nesâî, ımâme 23, 26; Tırmızî, mevâkıt 54; İbn Mâce, ikâme 54, Dârımî, salât 51, Ahmed b. Hanbel, I, 457, IV, 122. Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 3/37.)
-Yanlışlık Yapan İmâmı Uyarmak
— Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Namazda yanlışlık yapan bir imamı uyandırmak yetkisi erkekler için “Suphanallah, kadınlar için de ellerini birbirine vurmaktır.” (Cabir. İmâm Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/708)
Cemaatten olmayan birinin imamın yanılgısını düzeltmesi namazı bozar mı?
İmâm kıraat esnasında yanlış okur veya okuyacağı yerin ilerisini hatırlamazsa cemaatten birisinin düzeltmesi veya hatırlatmasıyla, cemaatin de imamın da namazı bozulmaz. Cemaatten olmayan birinin imamın yanlışını düzeltmesi ve imamın da buna göre hareket etmesi durumunda ise namaz bozulur. Çünkü bu hareket bir öğrenme ve öğretme sayılır (Merğinani, el-Hidaye, I, 62, Mevsıli, el-İhtiyar, I, 61).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti