Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

TAKVA YAZILARI (2) – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 8 Ekim 2011 Cumartesi 03:00:00
  İŞTE TAKVA BUDUR
“İbn Kesir, Ömer b. el-Hattab (r.a.)’ın bir günü Übeyy b. Kab’a takvayı sorduğunu ve Übeyy’in ona şöyle dediğini anlatır:
– Hiç dikenli bir yolda yürüdün mü?
Hz. Ömer:
– Evet yürüdüm. Übeyy:
– Peki ne yaptın?
Hz. Ömer:
– Elbisemi topladım ve dikenlerin bana zarar vermemesine alabildiğine gayret ettim. (Dikenlerden kendimi ve elbisemi korudum)
Übeyy:
İşte takva budur.”
Müminin Feraseti:
Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:“İttegû firasetel mü’mini , feinnehû yenzuru bi nûrullâhi teâlâ” Müminin ferasetinen korkunuz, zira o Allah’ın nuru ile bakar. (Tirmizi, Tefsirul Kur’an/15)Feraset; hadiselere ve eşyaya iman nuruyla bakmak, perde arkasındaki gerçekleri görüp hissedebilmektir. Feraset; kalbin Allah’ın ilmine ve ayetlerine açılmasıdır. Feraset dış görünüşten iç yüzünü fark etmektir. Feraset sezgi ve anlayıştır. Takva sahipleri aynı zamanda Feraset sahibidirler.Bu ferasetin insanda zuhur etmesi için, muttaki/takva sahibi olmak gerekir.
Hidayet İsteyenler Ve Takva Sahibi Olmak
İsteyenler İçin Kaynak Kur’an-I Kerimdir
Fatiha suresinde “İHDİN” diyerek “Hidayet” ve “Sıratı Müstegım” talebinde bulunan mümine cevap hemen Fatiha suresinin ardından gelen Bakara suresinde verilir ve bu cevabın arkasından takva sahiplerinde bulunması gereken özellikler sıralanmaya başlanır.
1.ELİF LAM MİM
2.“Bu (öyle bir kitaptır ki onda (ve onun ilahi kelam olduğunda)(1) hiç şüphe yoktur. O, müttakilere ( Allah’ın emirlerine uygun yaşamak/aykırı davranmaktan sakınmak isteyenlere) (2) doğru yolu gösteren (öğreten)dir.
3.O (takva sahibi) kimseler ki, gabya…
(1): Bakara suresi ikinci ayette yüce kitap Kur’an’ın doğruluğunda hiç şüphe olmadığı ve onun müttakilere, y3ani Allah’ın kulu olduğunun bilincinde ve sorumluluğunda olanlara , doğru yolu (sıratı müstegımi) gösteren ve hayata islâmi yön veren ilahi bir kaynak olduğu bildirilmeltedir. Kur’an’ı ilahi bir kitapolduğunu ve hayattaki insanlara indiğini bilerek ve manası üzerinde düşünerek okuyanlar, Resûlünün önderliğinde O’ndan gelen ilahi ışıkla doğru yolu bulur. Kur’an’sız bir düşünceden ve ona ters düşen bir yaşantıdan uzak kalır. Artık Müslüman bilir ki Allah’ın sözünden, hükmünden ve gösterdiği yoldan daha doğrusu yoktur. (5/50, 17/9) (H.T. FEYİZLİ MEALİ,s.1)
(2)Kur’an’da takva ile ilgili 170 kadar kelime geçmektedir. Takva sakınmak, korunmak anlamında olup “muttakî” de takva sahibi demektir. Kur’an’da ise Allah’ın azabından korunma, günahlardan sakınma anlamındadır. Netice olarak takva Allah’ın emirlerine uygun yaşamaktır.(H.T.Feyizli meali,1)
Demekki takva ile Kur’anın direk ilişkisi vardır. Takva sahibi olmak isteyenlerin rehberi Kur’an’dır. Yani Kur’an hidayet rehberidir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti