Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Saltuk DURUALP

Tenk Yu

31 Mart 2024’te uluslararası bir organizasyon, etkinlik, konferans yok değil mi? Ben Belediye Başkanlarımızı, Belediye Meclisi Üyelerimizi, İl Genel Meclisi Üyelerimizi ve muhtarlarımızı seçeceğiz diye biliyorum. Hatalıysam düzeltin.

Hoş, uluslararası konferans veya toplantı olsa ne fark eder? Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizi temsil ettiği tüm üst düzey uluslararası toplantılarda Türkçe dışında hiçbir dil kullanmıyor.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın bu tavrı, bizlere ve tüm gençlere örnek olmalı.

Belediye Başkan Adayları, yerel seçimlere kısa bir süre kala, hem gündemde kalmak hem de seçmeni etkilemek için farklı yollar deniyor.

Meşru olan hiçbir yola itirazımız yok tabii ki.

Ancak Afyonkarahisar’da bir üniversite öğrencisinin İngilizce soru sorması; bu soruya aynı dilde cevap verilerek projelerin anlatılması bana garip geldi. Kime, neyi ispatlama çabasındayız ki?

Son zamanlarda gündeme gelen “DEM Parti” tartışması üzerinden bakacak olursak: Milliyetçilik sadece terörle bağlantılı olduğu bilinen bir partiye hak ettiği tepkiyi göstermekle sınırlı kalamaz. Milliyetçiliğin önemli direnç noktalarından birisi, dili korumaktır.

Türkiye’nin resmî dili Türkçedir.

Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türkçe dışındaki bir dilde hitap etmek isteyenleri nasıl uyarıyorsak, Afyonkarahisar gibi milliyetçi-muhafazakâr bir şehirde seçim propagandasının İngilizce olmasına yol açanları da aynı şekilde uyarmalıyız.

Biliyorum; Yüksek Seçim Kurulu 14 Mayıs 2023/Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri’nde Türkçe dışındaki dillerde de propaganda yapılmasına izin verdi.

Zaten meselemiz, dil kullanımının yasaklılığı ya da serbestliği değil.

Meselemiz, zengin ve güzel dilimiz Türkçemiz yerine başka dillere meyledilmemesini sağlamak.

Buradan hareketle, kelimeleri ortalarından bölerek ya da cümle içinde Türkçe ve İngilizce kelimeleri yan yana sıralayarak konuşmayı ifade eden ve eleştirilen ‘Türkilizce’ yaklaşımını da bir kenara bırakma; şehir için dile getirdiğimiz vaatlere de Türkçe isim bulma çağrısı yapayım.

Türkiye’nin yetiştirdiği önemli bilim insanları arasında yer alan merhum Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun cümlesini hatırlayalım:

“Türkçe giderse Türkiye gider.”

 

 

HARMANDA SÖZ:

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Sezer Küçükkurt’un, vaatlerine göz atmayı sürdürüyoruz:

“Kanlıca-Olucak-Hıdırlık güzergahı, bir tünelle Alparslan Türkeş Köprüsü güzergahına bağlanarak Kurtuluş Caddesi’nin alternatif güzergahı oluşturulacak. Bu sayede şehir trafiğinde rahatlama yaşanırken Kanlıca bölgesi ile tarihi kent dokusunun bulunduğu bölgeler birbirine bağlanmış olacak.”

“Şehiriçi toplu ulaşımda akıllı kent bilgi sistemleri devreye alınacak. Hangi minibüs hattı, hangi güzergahları kullanıyor; hangi otobüs hattı nereden geçiyor, araçların kalkış ve varış saatleri cep telefonları vasıtasıyla öğrenilebilecek.”

“Belediye ve özel halk otobüslerinin yüzde 100 yerli ve elektrikli minibüslerle yenilenmesine yönelik çalışma gerçekleştirilecek. Karsan ve Aselsan’ın ürettiği yüzde yüz yerli, yüzde yüz elektrikli minibüsler, Afyonkarahisar’da da kullanılacak. Afyonkarahisar Belediyesi, kendi elektrikli şarj tesislerini oluşturduğunda ulaşım maliyetleri azalacak. Böylece kent içi ulaşım fiyatları artmadığı gibi ücretsiz taşıma uygulamalarına geçiş yapılarak, önce emekliler, sonra tüm ilk dereceli okulların öğrencilerinin bu uygulamadan faydalanması hedeflenecek.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti