Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

TIP ADAMLARI

Bu yazımızda kısa ömrüne büyük başarılar sığdıranlardan biri olan tıp adamı Brükselli Vesalius’dan bahsetmek istiyorum. Andreas Vesalius 1514 yılında Brüksel’de doğdu. Ataları tıp mesleğiyle yakından ilişkiliydi. Babası ve dedesi eczacıydı. Vesalius büyük tıp mirasının sahibiydi. 1533 yılında tıp eğitimi almak için Paris’e gitti. Okulda insanın anatomik yapısıyla ilgilenmeye başladı.
Aynı zamanda Arapça, Yunanca, Latince dillerini öğrendi. Ayrıca insan kadavralarını inceleme fırsatı buldu. Zamanın çoğunu Paris mezarlıklarında insan kemiklerini incelemekle geçirdi. Kendini bu konuya adamıştı. Fransa ve Almanya arasında savaş çıkınca önce Venedik’e sonra İslam tıbbının etkili olduğu Louvani Üniversitesine taşındı. Louvani(Belçika’da bir Üniversite) buradaki üniversite hocalarıyla anlaşamayınca anatomi bilgileriyle çoğunu atalarının da tedris ettiği gibi İbni-Sina’nın Kanun kitabından öğrendi. Savaş devam ettiğinden Fransa’ya tekrar dönemedi. İtalya’nın kuzeyinde bir kent olan Padua Üniversitesi’ne kaydoldu.
Kopernik, Galileo, Kazanova gibi birçok önemli bilim insanı ve yazarın mezun olduğu Padua Üniversitesi’nden 1537 yılında tıp lisansı aldı. Geleneklere uygun olarak tıp diploması için gerekli şartları yerine getirmek için 10. Yüzyıl İslam Hekimi Razi’nin 9 kitabının çalışmalarını tercüme ederek, bu kitabı aynı yıl yayınladı. Aceleci ve meraklı olan genç Vesalius çok sevdiği konu olan anotomiyi öğrenmek için ezberci yöntemlere karşı çıkıyordu. Asıl başarının insan vücudunun titiz bir şekilde incelenmesine bağlı olduğunu biliyordu.
Andreas Vasalius profesörleri ustalıkla ikna ederek kadavra inceleme masasında görev aldı. İnsan bedenine olan ilgisi diseksiyona (kemik incelemesi) olan tutkusu nedeniyle şehir dışında gerçekleştirilen bir idam sonrası cesedi çalarak üzerinde çalışmak için evine getirdi. Üniversiteden tıp doktoru diplomasını aldığı yıl aynı aynı üniversiteye anatomi hocası olarak ders vermek için öğretim görevlisi olarak atandı. Yorulmak bilmeyen enerjisiyle teşhisler yaptı, taslaklar çizdi, yüzlerce diksiyon sonuçlarını kaydetti. Bu çalışmaları alkışlandı. Fakat çağdaşları tarafından saldırıya uğradı. Hıristiyanların tutucu ve bağnaz kesmi Galileo, Kopernik’in çalışmalarına karşı oldukları gibi bu tıp adamının çalışmalarına da karşı çıktılar. Tepkilerin artması üzerine 1544’de Padua’dan ayrılarak Madrid’e gitti. Burada V.Charles’e saray hekimi olarak atandı. Charles’in tahtan çekilmesiyle II. Philip’in hekimi oldu. 1564’de İspanya’dan kutsal topraklara ziyaret için gitti. Dönüşünde içinde bulunduğu gemi kaza yaptı.
Brüksel’in saygın ailelerinden birinin oğlu olan Andreas Vasilius 1564 yılında 50 yaşında Yunanistan’ın Zante adasında yurdundan uzak yalnız ve sahipsiz olarak öldü ve oraya gömüldü. Vasilius bağnazlığa karşı bilimsel gerçeğin sembolü olmuştur.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti