Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Ege’nin yıldızı, 58’inci sırada – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 7 Eylül 2010 Salı 03:00:00
  Yetkililer, Afyonkarahisar’a geldiği zaman mutlaka şu cümleyi kurarlar:
“Afyonumuzu, Ege’nin yıldızı yapacağız.”
1 ay içinde mi, 3 yıl içinde mi, çeyrek asırda mı?
Ege’nin yıldızı yapılma sözünü biraz “geniş” zamana yayılıyor. Somut gelişmeler var tabii. İhaleler ardı ardına gerçekleştirildi. Ancak o ihale-ler için henüz onay çıkıp çıkmadığını da bilmi-yoruz. Ege’nin yıldızı olması doğrultusunda söz verilen şehrin, ihalelerin bütün aşamalarından da haberdar olma hakkı var diye düşünüyorum.
Aynı derginin 3’üncü araştırması
Peki Ege’nin yıldızı yapılacak şehrin, 81 il arasındaki durumu ne? CNBC-e Business dergisi, 2008 ve 2009 yıllarında yaptığı gibi bu yıl da “en yaşanabilir kentler” araştırmasına imza attı. Ayrıntılı bir çalışma. Çünkü kentleri pek çok yönden inceliyorlar. İncelenen yönleri, birbirileriyle karşılaştırıp ayrıntılı ve genel bir tablo ortaya koyuyorlar.
İşte bu tabloda Afyonkarahisar’ın yeri, hiç de iç açıcı değil. Afyonkarahisar, 81 il içinde 58’inci sırada yer alıyor. Bu sıralama, iyimser bir edayla “İlk 60 içindeyiz” diye de sunulabilir. Ama Türkiye’nin il sayısı hatırlandığında 58’inci sırada yer almak, biraz sorgulanması gereken bir olgu.
Bir dergiyle yol çıkılmaz ama…
Bir de şu var:
Bu sonuç, bir derginin araştırması. Yüzde yüz gerçeği yansıtmıyor olabilir, fakat dikkate alınmalı ve incelenmeli. Dahası, bu derginin yaptığı araştırmayla üniversite okumak için Afyonkarahisar’a gelen öğrencilerin ilk izlenimleri arasında ciddi bir benzerlik var. Öğrencilerin ekserisi, Afyonkarahisar’da boş vakitlerini değerlendirmek için herhangi bir imkan olmadığını düşünüyor. Bu da öznel bir veri, fakat bu öznel verinin de söylediği birkaç cümle vardır kulağımıza.
Yine CNBC-e Business dergisinin araştırmasına dönersek, Afyonkarahisar’ın durumu şöyle:
2010 sıralaması: 58
2009 sıralaması: 65
2008 sıralaması: 53
Eğitim sıralaması: 45
Sağlık sıralaması: 67
Kent hayatı sıralaması: 52
Güvenlik sıralaması: 68
Sanat-ekonomi sıralaması: 46
Durum değişsin, gururlanalım
Sonuçlara göre eğitim, sanat-ekonomi alanlarında ortalardayız. Ancak sağlık ve güvenlik sıralamasında 81 rakamına daha yakın olduğumuzu söyleyebiliriz. Sağlıktaki sıralamanın 400 yataklı hastane ile 200 yataklı araştırma hastanesinin bitiminden sonra artacağını tahmin edebiliyoruz. Ama güvenlik sıralamasıyla Polis Meslek Yüksek Okulu’nun binasının bitirilmesinde doğrudan bir bağ olmadığına göre, güvenlik konusundaki sıkıntının bir an önce araştırılıp aşılması gerekiyor. Belki 2011 sıralamasında bu sonuçlar olumlu yönde değişir. O zaman da gururla o değşimi yazarım.
2011 sıralamasında kent hayatı sıralamasının da değişeceğini düşünüyorum. Afium’un diğer kentlerde örnek alınmaya başlandığına ilişkin haberler gelmeye başladı. Bu güzel örnek, şehir hayatını da olumlu etkileyecek.
KEKA’da durum ne?
Afyonkarahisar’ın 58’inci sırada olduğu araştırmada komşu illere de bakmak gerek. Kuzey Ege Kalkınma Ajansı’ndaki illerden başlayalım:
KEKA içinde genel sıralamada en iyi durumda olan il Uşak. Uşak, 23’üncü sırada. Fakat Uşak’ın diğer kategorilerdeki sıralamalarında tek haneli bir rakam göremiyoruz. Bununla birlikte en kötü sırasının 40 olduğunu da belirtmek gerek.
Kütahya, genel sıralamada 30’uncu durumda. Genel seyri 30-40 dolaylarında, ama sağlık alanında Türkiye 9’uncusu.
Manisa ise genel sıralamada 46’ncı. Sağlık alanında 17’nci sırada olan Manisa, kent hayatı kategorisinde 76’ncı durumda.
BAKA’nın görünümü daha iyi
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nda Afyonkarahisar’a mesafe olarak yakın iller, Burdur ve Isparta’yı inceleyelim:
Isparta, genel durumda “Batı Akdeniz’in yıldızı” diyebiliriz. Sıralamada 3’üncü sırada olan Isparta’nın eğitim alanında Türkiye birincisi olduğunu görüyoruz. Isparta’nın kent hayatı sıralaması kötü: Komşumuz, kent hayatında 68’inci sırada.
Burdur’un genel sıralaması da iyi sayılabilecek düzeyde: 15. Burdur, sağlık alanında 11’inci, sanat-ekonomi alanında 7’nci. Burdur da kent hayatında sınıfta kalmış, sıralaması 64.
Eskişehir, yeni örnek
Bir de “büyük” komşumuz var tabii: Eskişehir. Eskişehir, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en yaşanabilir kentler arasında ikinci sırada. Eskişehir’in 2009, 2008, eğitim, güvenlik, sanat-ekonomi alanlarındaki sıralaması tek haneli. En kötü derecesi 9’unculuk. Eskişehir, kent hayatında 18, sağlık alanında 24’üncü sırada.
Yıldız, şimdilik parlamıyor
“Ege’nin yıldızı” sloganı ile yola çıkılan bir memleketin, komşu illerle kıyaslanması durumunda şu an için yıldız olduğunu söylemek mümkün değil.
“Afyon, 5 yıldızlı bir şehir” iddiasının da çevre yönünden doğru, ama diğer yönlerden yetersiz kaldığını görmemiz lazım.
Özetle:
Kösülene kadaa çalışmek gerek sadış.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti