Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

1 MİLYON TON STOK VAR, YİNE DE İTHAL EDİYORUZ

Murat Arısoy 7 Şubat 2017 Salı 12:24:01
 

Afyonkarahisar Valiliği’nin internet sitesinde, “Duyurular” kısmı vardır.
Bu kısımda, ülkenin çeşitli yerlerindeki etkinlikler, Afyonkarahisar İl Genel Meclisi toplantı maddeleri, yeni yatırımlar için açıklanan Çevresel Etki Değerlendirme Raporları gibi belgeler yer alır.
Benzer duyurular, Afyonkarahisar’daki diğer kamu kurumları ve demokratik kitle örgütlerinin internet sitesinde de yer alıyor.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın internet sitesinde, bu minvalde bir duyuru dikkatimi çekti.
“TMO Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü İthal Ekmeklik Buğday Satışı” başlıklı duyuruyu açtım, bir belge ile karşılaştım.
Toprak Mahsulleri Ofisi Afyonkarahisar Şube Müdürü İbrahim Zeytun adıyla yapılan duyuruda “AB kontenjanı kapsamında ithalat bağlantısı yapılan 100 bin ton ekmeklik buğdayla ilgili gemi nominasyonları yapılmış olup gemilerin Şubat ayı ortalarında Mersin, İzmir, Tekirdağ ve Samsun limanlarında olması beklenmektedir” yazıyordu.
Sonra da bu ithal buğdayı almak isteyenlerin, nerelere ve nasıl başvuracağı anlatılıyordu.
Önce bu duyuruyu önemsemedim.
Sonra baktım, hiç de öyle önemsenmeyecek bir durum değil. Türkiye, “AB kontenjanı” adı altında 100 bin ton buğday ithal ediyordu.
Ortalama buğdayın ton fiyatı 800 ilâ 900 lira arası. 100 bin ton demek, 80 ilâ 90 milyon liranın Avrupa Birliği ülkelerine aktarılması demek.
Tabii bu daha belki de bizim gördüğümüzdür.
Zira bu belgeden sonra yine internet üzerinden baktım ki Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, 2017’nin Ocak ayında 230 bin ton buğday ithalatı için ihale yapmış.
Peki buna ihtiyaç var mı?
TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, yine internet üzerinden yayın yapan bir tarım televizyonuna, 2016’nın Eylül ayında şu demeci vermiş:
“Türkiye buğday ithal ediyor. Niye ithal ediyor. Dahilde işleme rejimi dediğimiz bir sistem var.Türkiye şu anda mamul madde ihracatında dünyada ilk ikide;  un, makarna, bisküvi, bulgur, irmik ihracatçısı bir  ülke. Dolayısıyla bunun karşılığı bir sistem var. Dünya fiyatlarıyla hammadde getiriyor, işliyor ve ihraç ediyor. Genel anlamda baktığımızda Türkiye tahıl grubunda ithalat ihtiyacı olmayan bir ülke.”
Yani?
Bu açıklamadan bir gerekçe çıkaramadım. Belki bu alanda, bu sektörde bilgim olmadığı içindir. “Yaptım, ama niye yaptım bir sor bakalım” der gibi, tahıl ithal edilir mi?
Yine Toprak Mahsulleri Ofisi’nin verilerine göre Türkiye’nin şu anda ekmeklik buğday stoku 1 milyon 340 bin 60 ton.
Yani?
Avrupa’dan gelecek 100 bin-200 bin ton buğdaya ihtiyacımız yok.
Peki neden ithal ediyoruz?
Bunu düşünmek gerek.
Devletin en üst yöneticisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Millî Seferberlik” çağrısı yapıyor; Dolar ve Avrolar, Millî Seferberlik vurgusuyla bozduruluyor.
Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin terör örgütleri ile ilişkileri aşikâr, Türkiye’ye karşı tutumları aşikâr.
Buradan hareketle Afyonkarahisar Belediyesi ile Vestel’in işbirliğindeki gibi “Yerli malı kullanalım” kampanyaları sürdürülüyor.
Ama bir taraftan da durduk yerde Avrupa Birliği’ne 90 milyon lira ithal buğday parası veriliyor.
Benim havsalam almıyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti