Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

750 bin olmadı, 500 binde anlaşalım

Murat Arısoy 16 Aralık 2014 Salı 02:00:00
  Adalet ve Kalkınma Partisi, daha geçen yıl çıkardığı Büyükşehir Yasası’nda nüfusu 750 bine ulaşan kentlerin büyükşehir olmasını sağladı. Büyükşehir olan kentlerde İl Özel İdaresi kaldırıldı; böylece Belediye tüm il sınırlarına hizmet götürmekle mükellef kılındı. Hatta orta hâlli kentlerden büyükşehirlere tayin edilen valiler hakkında “Tatil yapmaya gitti; İl Özel İdaresi yok; valiler sadece kurdele kesecek” diye yorumlar bile yapıldı.
Şimdi bu 750 bin de yeterli gelmemiş olsa gerek ki nüfusu 500 bini geçen illerin de büyükşehir olabileceği açıklandı. Yeni büyükşehirler de kurulursa, 81 vilayetin yarısından fazlası büyükşehir hâline gelecek.
Fakat burada bir sıkıntı var. Bölgemizi ele alırsak: Manisa zaten geçen yıl büyükşehir olma hakkını kazandı. Yanıbaşımızda Eskişehir, Denizli, Konya var. Bunların hepsi büyükşehir. Afyonkarahisar sınırda, Kütahya “500 bin” şartı ile büyükşehir olmaya yakın. Bir bölgede bu kadar büyükşehir kurulsa ne, kurulmasa ne? Ya da şöyle sorayım: Bu yöre bu kadar büyükşehri kaldıracak kapasite mı?
Büyükşehir olunduğunda, devlet kaynaklarından “fazla”ca para gelecekse; büyükşehir payesinin daha adil dağıtılması gerekiyor. Gelişmeye ihtiyacı olan illerin büyükşehir yapılması daha doğru olacaktır. Ama aslında gelişen ile gelişmeyen vilayetler arasındaki eşitsizliğin başka yöntemlerle giderilmeye çalışılması lâzım. “Kütahya, Eskişehir’e göre daha az gelişmiş. O zaman Kütahya’yı büyükşehir yapalım” demekle iyi bir şehircilik beklemeyelim.
Az sonra okuyacaksınız. Afyonkarahisar’ın büyükşehir olması konusunda yöneticiler çeşitli açıklamalar yaptılar. Ben hatırlatmak istedim. Her yetkili “İstiyoruz” diyor; ama sorumluluk ve hareketlendirme konusunda bir adım atılmıyor. Ordu’nun büyükşehir olmasında dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in büyük katkısı olduğunu birkaç kez yazmıştık. Bizim de Bakanımız elbette bu konuda çalışma yapıyordur; bununla birlikte “Bize uygun değildi” açıklamasını nasıl değerlendireceğiz?

BÜYÜKŞEHİR İÇİN NELER DİYORLAR?

-Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: Afyonkarahisar zaten sırada. Ordu gibi biz de arzu etseydik, özellikle İstanbul, İzmir ve değişik illerdeki vatandaşlarımızı buraya nüfuslarını aldırsaydık biz de büyükşehir oluyorduk ama bu dönem geçsin, biraz hazırlık yapalım, önümüzdeki dönem daha rahat olur diye düşündük. Afyonkarahisar zaten sırada, ilk büyükşehir olacak iller arasında.
-Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner: Afyonkarahisar çok güzel bir il. Çok gelecek vaat eden bir il, bunu her yönüyle görmek mümkün. Afyonkarahisar’ın her yerinde çok ciddi ve önemli iş ve işlemlerde bulunuluyor. Belediye Başkanımız bu doğrultuda peyderpey büyük bir gayret içerisinde çalışmalar sürdürmektedir. Afyonkarahisar büyük şehir olduğunda imar konusunda gerçekleştirilen tüm iş ve işlemlerde belediyemiz yetkili olacak. Bu anlamda sadece belediyemiz merkezde değil tüm ilçelerde de çalışmalarını en iyi şekilde yürütecektir. İnanıyorum ki bu süreç çok fazla olmayacak. Ben buradayken Afyonkarahisar’ın büyükşehir olacağına inanıyorum. Yaptığımız çalışmalar ve ölçülen skalalar doğrultusunda bunun olabilme oranı çok yüksektir.
-AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün: Teoride herkes destekliyor. Ama bire bir adam getirmek gerekiyor. Bizim 45-50 bin kişiye ihtiyacımız var. İl sınırlarının tamamına nereye gelirlerle gelsinler. İl nüfusu için bu yeterli olur. Herkes üzerine düşeni yerine getirirse 6 ayda büyükşehir oluruz. Tabii haline bırakırsak bu durum bir dönem daha gecikebilir. Teşvik etmezsek durum budur.
-Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban: Devlet ve özel yatırımları çekerken bu tanıtımların da çok büyük etkisi oluyor. Büyükşehir olmak da şehir bakımından güzel. Biz açıkçası geçen dönem bu konuda fazla istekli davranmadık. Çünkü, Eskişehir için, Uşak için büyükşehir olmak güzel olabilir. Bizim topraklarımız çok geniş. Büyükşehir Belediye Başkanımız 14 bin metrekarelik topraktan sorumlu olacaktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan, Bursa, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan daha büyük bir alandan sorumlu olacak.
-İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel: Bizim Afyonkarahisar olarak böyle bir hedefimiz var. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu da bunu çok sık dile getiriyor. Büyükşehir olmanın elbette çok büyük artıları var. Sayın Cumhurbaşkanımız da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış ve bu konuda ciddi tecrübeleri olan bir insan. Bu sebeple Anadolu’nun diğer şehirlerinin de bu avantajdan faydalanmalarını istiyor. Büyükşehir yasasının çıkmasının bir sebebi de bu zaten. Afyonkarahisar’ın büyükşehir olabilmesi için Sayın Bakanımız başta olmak üzere büyük çaba sarf ettik. Bazı çalışmalarımızı çok önceden başlatsaydık şu anda belki büyükşehir olabilirdik” dedi.
-Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban(bir ajansa özel demeci): Özel İdarelerimiz elbette çok büyük hizmet yaptılar ancak belediyeler daha hızlı karar alabiliyor, bütçelerini daha hızlı değiştirip gelir ve giderlerini daha çabuk ayarlayabiliyor. Dolayısıyla şehre çok büyük bir güç katacağına inanıyorum. Ayrıca büyükşehir olunca gelirlerimiz de artacak. Bu artan gelir, şehre hizmet olarak yansıyacak. Birçok ilçemizde, beldemizde maalesef kanalizasyon sistemleri uygun değil, arıtma sistemleri çalışmıyor, sağlıklı bir su sistemi yok. Birçok belediyemiz kireçli su, arsenikli su veriyor. Bunların hepsi ortadan kalkacak.

KAR LASTİĞİ ZORUNLU MU, DEĞİL Mİ?

Kış geldi, Aralık ayını yarıladık. Otomobil sürücüleri merak ediyor: Kar lastiklerinin takılması zorunlu mu, zorunlu değil mi? Bir kontrol sırasında trafik polisi “uygulama” yaptığında, kış lastiği takılmayan araçların sürücülerine ceza yazılacak mı, yazılmayacak mı? Ya da kış lastiğinin takılması ile ilgili zorunluluk sadece kar-kış-yağmur zamanlarında mı geçerli?
Merak ediliyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER