Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ALLAH KATINDA EN FAZİLETLİ NAMAZ

Muharrem Günay 10 Haziran 2014 Salı 03:00:00
  “Allah katında en faziletli namaz cuma gününün cemaatle kılınan sabah namazıdır.” (Silsilet-ü Sahiha)
Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bir seher vakti dünyaya gelmiştir. Kâinattaki varlıkları O’nun şerefine yaratan Ulu Allah (c.c.) O’nun yüzü suyu hürmetine seher vaktinde her iki âleme rahmet yağdırır. Sabah namazı vaktinde dünyayı isteyene dünya, ahreti isteyene ahiret, her ikisini birden isteyene ikisi birden verilir. Bu bakımdan ömrünün uzun ve bereketli olmasını isteyen her fert sabah erken kalkıp, sabah namazını eda etmelidir.
Buhari, müslim ve Ebu Davud’un şeyhi Ubeydullah b. Ömer el- Kavârirî (ölümü h. 235) şöyle anlatıyor:
“Yatsı namazı cemaatini hiç kaçırmamıştım. Bir gece misafir geldi, onunla meşgul olurken devam ettiğim mahalledeki camide cemaati kaçırdım. Basra camilerini tek tek dolaştım hepsinde namaz kılınmış ve camiler kapatılmıştı. Kendi kendime:
“Hadiste cemaatle kılınan namaz tek başına kılınan namazdan 27 derece üstündür” buyrulmuştur dedim ve yatsı namazını 27 defa kıldım. Sonra yattım. Rüyamda sanki süvariler arasında bir at sırtında idim, yarış yapıyorduk, ben hep atımı koşturuyor fakat bir türlü onlara yetişemiyordum. İçlerinden birisi bana:
“- Atını yorma, bize yetişemezsin” dedi. Niçin dedim. Cevap verdi:
“- Çünkü biz yatsı namazını cemaatle kıldık, sen ise yalnız kıldın” dedi. Bundan ötürü mahzun olarak uyandım.”
“Cündüb ibni Süfyân radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Sabah namazını kılan kimse Allah’ın himayesindedir. Dikkat et, Ey Âdemoğlu! Allah, bizzat himayesinde olan bir konuda seni sorguya çekmesin.” (Müslim, Mesâcid 261–262. Ayrıca bk. Tirmizî, Salât 51, Fiten 6; İbni Mâce, Fiten 6 )
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Birtakım melekler geceleyin, diğer birtakımı da gündüz vakti birbiri ardınca gelip sizin aranızda bulunurlar. Onlar sabah namazı ile ikindi namazında bir araya gelirler. Geceleyin aranızda kalmış olanlar Allah’ın huzuruna çıkarlar. Allah Teâlâ, kullarının halini çok iyi bildiği halde, meleklere:
–Kullarımı ne halde bıraktınız? Diye sorar. Melekler:
–Onları namaz kılarken bıraktık; yanlarına da namaz kılarken varmıştık, derler.” (Buhârî, Mevâkît 16, Tevhîd 23,33; Müslim, Mesâcid 210, Nesâî, Salât 21)
Cerîr ibni Abdullah el-Becelî radıyallahu anh şöyle dedi:
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında idik. Dolunay halindeki aya bakarak şöyle buyurdu:
“Siz şu ayı güçlük çekmeden gördüğünüz gibi, Rabbinizi de açıkça göreceksiniz. Güneş doğmadan ve batmadan önceki namazları kaçırmamak elinizden geliyorsa, kesinlikle kaçırmayıp kılınız.”
Buhârî’nin bir rivayetinde: “Resûl-i ekrem, ayın on dördüncü gecesi aya bakmıştı” denilmektedir. (Buhârî, Mevâkît 16, Tefsîru sûre (50) 2, Tevhîd 24; Müslim, Mesâcid 211. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Sünnet 19; Tirmizî, Cennet 16; İbni Mâce, Mukaddime 13)
Bu hadisi şerife göre güneş doğmadan önceki namaz (sabah namazı) ile batmadan önceki namazı (ikindi namazını) kılma konusunda titizlik göstermekle cennette Allah’ı ayın ondördü gibi görmek arasında yakın bir ilişki vardır.
Bu hadîs-i şerîf, rü’yet hadislerindendir. Mü’minlerin kıyamet gününde, arada herhangi bir engel ve perde bulunmaksızın Cenâb-ı Hakk’ın cemâlini görmesiyle ilgili hadislere rü’yet hadisleri denilir. Sahâbe-i kirâmın önde gelenlerinden en az yirmi kişi bu yönde rivayette bulunmuştur. Ayrıca, “Yüzler var ki o gün ışıl ışıl parlar. Rablerine bakarlar” (Kıyâmet sûresi: 22–23) “Güzel davrananlara daha güzel karşılık, bir de fazlası vardır” (Yûnus sûresi: 26) “Hayır, doğrusu o gün onlar Rablerini (görmekten) mahrum kalmışlardır” (Mutaffifîn sûresi:15) gibi âyetler de müminlerin kıyamette Allah’ı göreceklerine delil olarak gösterilmiştir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER