Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ESKİDEN SÖZ VARDI – Kocatepe Gazetesi

Aziz Aslan 27 Nisan 2016 Çarşamba 14:07:31
 

Değerli Dostlarım; bu gün sizlerle paylaşmak istediğim konu “Söz Vermek” üzerine. Eminim ki sizlerin de etrafınızda kendini adam zanneden ama siz hiç istemediğiniz, gerek duymadığınız halde defalarca değişik ortamlarda namusu, onuru ve şerefi üzerine söz veren fakat çok kısa zamanda sözlerini unutan insan bile demeyeceğiniz ne olduğu belirsizler var ortalıkta.
Hani bir söz vardır ya; “Öl söz verme. Öl sözünden dönme.” Dürüst ve namuslu insanlar için söz vermek çok önemlidir. Söz vermek onlar için gerçektir. Sanal bir şey değildir. Şartlara göre de değişmez. Söz namustur. Söz şereftir. Söz onurdur. Kimse zorlamadığı, istemediği ve beklemediği halde herhangi bir konuda namusu, onuru ve şerefi üzerine söz veren kalıbının adamı olmayanların namusu ve şerefi sizce nereye gitmiş olabilir?
Eskiden ticaret, siyaset ve sosyal her alanda verilen sözün bağlayıcılığı olurdu ve şartlar ne olursa olsun o sözden asla dönülmezdi.  Ama ne acıdır ki günümüzde ayak oyunu çekebilmek adına sözünde durmamak için söz verenlere şahit olmaktayız. Bu ikiyüzlü haysiyetsizler uyanıklık yaptıklarını zannederler, ama bilmezler ki kul hakkı yemenin ve emek hırsızlığı yapmanın cezasının dinimizde de en ağır olduğunu. Kısa sürede kara geçtiklerini zannederler ancak gelecekte kendilerine ihanet eden ve sözünde durmayan olarak bakılacağını bilmezler. Çünkü duyguları mantıklarının ve insani düşüncelerinin çok önünde gitmektedir. Oysaki insan olmadan hiçbir şey olunmaz.
Materyalist düşüncenin sonucu artık insanların sözüne itibar edilmiyor.  Peki, bir adamın sözüne güvenilmiyorsa neyine güvenilecek? Atalarımız boşuna dememiş; “Hayvan yularından, İnsan sözünden” diye. Sözünü yutarak menfaat elde eden şarlatanlar sayesinde yozlaşma aldı başını gidiyor. Bunların topluma ve gelecek nesillere verecekleri zararın telafisi mümkün görünmüyor. Bu yaşını başını almış onursuzlar kendilerini bir halt zannedip kasılarak dolaşırlar.
Eskiden ticarette de senet ve çek gibi ödeme araçları yoktu. Sadece söz vardı. En fazla bir alacak defteri vardı. O da unutulmasın diye yazılırdı. Şimdi, adam çeki senedi veriyor, sonra da imza benim değil veya çalındı diye inkâr ediyor. Hey gidi günler hey!
Kısacası; eskiden SÖZ vardı. Ve o söz ağızdan bir sefer çıkmışsa kesin tutulurdu. Namustu, şerefti, onurdu.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER