Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Kent Vizyonu’na farklı bir bakış

Murat Arısoy 6 Mart 2015 Cuma 02:00:00
  Afyonkarahisar Valiliği tarafından Oruçoğlu Termal Otel’de düzenlenen Kent Vizyonu Çalıştayı dolayısıyla “bir çırpıda” aklıma gelen proje ve önerileri dün paylaşmıştım. Bugün de Kent Vizyonu Çalıştayı hakkındaki görüşlerimi paylaşmak isterim.
2009’dan bu yana Afyonkarahisar’dayım. 2009’dan bu yana şehrin gelişmesi ile ilgili duyduğum hemen hemen her cümleden bir harfi Kent Vizyonu Çalıştayı’nda da duydum. Afyonkarahisar Gelişim Platformu Derneği’nin 2012’nin Haziran ayında düzenlediği çalıştayda da kentin nasıl markalaşabileceği masaya yatırılmıştı.
Kent Vizyonu Çalıştayı’nda da yöntem dışında yeni bir öneri görmedim. Tabii hak yememek gerek: Kentsel Strateji isimli şirketin çalışma takımı, 81 il için ayrı ayrı “Kent Vizyonu” tasarlamış, tasarlıyor. Afyonkarahisar da o kapsamda “nasibi”ni almış. Kentsel Strateji şirketinin şehirler için “T” formülleri var. Belirli kavramların “t” harfi ile başlayan yansımaları üzerinden o şehirde “kaç T” olduğunu saptıyorlar. Afyonkarahisar’da mevcut 10 T çıktı. İyi de “Tarih” ile “Taarruz”u neden iki ayrı “T”de değerlendirildi? “Tarih” deyince sadece Frigleri mi anlamamız lazım? “T” sayısının çokluğu üzerinden mi reklamımızı yapacağız?
Şirketin bir de “B.E.K.” tahlili var. “B” harfi ile başlayan, “E” harfi ile başlayan, “K” harfi ile başlayan “olumlu” kelimeler üzerinden “Afyonkarahisar’da neler var” diye sormuşlar.
Cevap?
Malumun ilamı…
Benim Kent Vizyonu Çalıştayı’nda hissettiğim şudur:
Bilineni süslü cümlelerle pazarlarsanız, bir değeriniz olur.

Öne çıkan konuşmalar

Kent Vizyonu Çalıştayı’nda protokol üyeleri ve katılımcılar da düşüncelerini paylaşmıştı. İşte öne çıkan konuşmalardan bazıları:
AFYON YAŞANABİLİR KENTLER SIRALAMASINDA ÜSTLERDE
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban:
Yaşanabilir şehirler endeksi var. En son Dünya Gazetesi yayınladı. Daha önce CNBC Bussiness Dergisi yayınlıyordu. O artık 3 yıldır bunu terk etti. Afyonkarahisar 41’inci sırada. Bu doğru mu, değil. Biz inşallah bir sunum hazırlıyoruz. Normalde ilk 20’lerdeyiz. Bizim tek kötü endeksimiz hava kirliliği. TÜİK verilerine göre Afyonkarahisar ailece mutlulukta ikinci sırada. Diğer birçok endekste de ilk 10’da olan bir il. Hava kirliliği hakkında da çalışmalar yapılıyor.
ORTAKLAŞA ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ YAYGINLAŞMALI
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımısı Prof. Dr. Kemalettin Çonkar:
Mermerin blok hâlinde değil işlenerek ihraç edilmesi gerekiyor. Katma değer mevzuunu çok ciddiye almamız lazım. Afyon’da ciddi eksikliklerden birisi de ferdi çalışma eğilimi. Ortaklaşa çalışma kültürünü oluşturmamız lazım. Afyon’un Kongre Merkezi olduğu konusunu vurgulamamız lazım. İkincisi spor-kamp merkezi olduğunu vurgulamamız gerekiyor.
MARKA KENT İÇİN EYLEM PLANI
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser:
olanları, mevcutları işlemişsiniz. Bunlar işlenip nasıl marka kent olunur, bunu göstermişsiniz. Birçok dinamiğe sahip olup da kentimizin marka olamaması bir ayıbımız. Bizim esasen buna tam olarak elimizi taşın altına koyup da bu organizasyona tam sahip çıkamamız buna sebeptir. Biz bir eylem planı dahilinde Afyonumuzu bir marka kent hâline getireceğiz. Otellerin içine artı olarak taşımayı da eklememiz gerekiyor. Taşıma işinde çok fazla dinamiğimiz var bizim. Demiryolunda hızlı trende bir kavşak noktası hâline geleceğimiz. Uluslararası firmaların ambarları buraya yapılabilir. Afyon beyin göçü alan bir il değil. Beyin göçünü buraya almamız lazım.
BU ŞEHİRDE BİR
MURATBEY YOK MU?
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü Öğretim Görevlisi Türker Göksel:
Bildiğimiz şeyleri çok güzel bir harmoni haline getirmişsiniz. Sizleri tebrik ederim. Keşke bu kadar zenginliğe sahip olmasaydık. Çünkü bu konsantre olmamızı engelliyor. Şehirlerin iddialarından imtihan olduğu bir dönemden geçiyoruz. Barcelona futbol takımı, Barcelona’yı yönetenler tarafından desteklenmektedir. Biz futbolu, basketbolu ve voleybolu daha 2 sene içinde keşfettik. Onun için de Sayın Belediye Başkanımız’a teşekkür ediyorum. Yanıbaşımızdaki Uşak, Muratbey firmasını sporsor olarak isminin başına alıyor da şu Afyonkarahisar’da Muratbey kadar güçlü firma çıkaramıyor muyuz? Taşın altına elimizi koyamıyor muyuz? Afyonkarahisar artık yerel ve bölgesel projeler üretmekten vazgeçmeli. Biz evrensel projeleri ortaya koymalıyız. Kültür ve Turizm Çalıştayı’nda Avrupa’ya Tat Katmaya Geliyoruz başlığındaki projeyi anlattım. Bu Türkiye’yi ilgilendirecek bir projeydi. Konuştuğumuz şeylerin artık eyleme geçmesi gerekiyor. Çavuşbaş’taki adamın buna inanması lazım. Biz başarının kazanıldığı her yere Afyonkarahisar dedirtmeliyiz.
1071 MAHALLESİ ÖNERİSİ
Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın: 1071 Afyon, 1453 Afyon, 1923 Afyon, 1980 Afyon mahalleleri kurulmalı. Olumsuzlukların da anlatıldığı kurulmalı. Afyon Şehir Projesi kapsamında, mahallelerin de ilçelerde kurulduğu bir proje yapılabilir. Biz Emirdağ olarak 1071 Afyon Mahallesi’ne talibiz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti