Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

ONLAR HATADA ISRARLI OLMAZLAR – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 18 Kasım 2016 Cuma 14:13:00
 

Sevgili Peygamberimiz buyuruyorlar ki: “Her insan hata eder. Hata edenlerin en hayırlıları ise (hatada ısrar etmeyip hemen) tövbe edenlerdir.”
İnsan beşerdir  şaşar  günah işleyebilir. Ne var ki bile bile günaha girmemeli, bir hata ve yanlışlık sonucu girmişse hemen dönüş yapmalı  günahta ısrar etmemeli  hemen tövbeye sarılmalıdır.
İnsan bir günah işlediğinde ondan pişmanlık duyar  bir daha yapmamak üzere dönüş yaparsa tövbesi kabul olur. Cenab-ı Hakk’ın “Gafur  Gaffar  Tevvâb” gibi isimleri vardır. İnsan günahından tövbe ederse  bu sıfatları ve isimleri tecelli eder.
Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurarak uyarır:
“Günahı açıktan işlemekten sıkılmayanlar hariç bütün ümmetim Allah (c.c.)’ın affına mazhardır.” (Buharî  Edeb 60. Müslim  Zühd 52.)
Çünkü günahı işlemede; sıkılmama  çekinmeme  yaptığından zevk alma  işlediğinden utanç ve ar duymama vardır. Bu ise çok tehlikelidir. Onun için tövbe geciktirilmemeli ve ihmal edilmemelidir. Zira Lokman (a.s.)’a: “İnsanların en şerlisi kimdir?” diye sormuşlar. O da: “İnsanların kendisini günah işlerken görmelerine aldırış etmeyen kimsedir.” cevabını vermiştir.
Ömer b. Abdülaziz’e Sırrı Sakatî şöyle öğüt vermiştir: “İyi kimselerle oturup kalktığı halde hiçbir fayda sağlayamayanlardan veya günahkârları kınadığı halde kendisi günahlardan sakınmayanlardan olma! Açıktan şeytan’a lanet edip de gizlice ona itaat edenlerden olma!”
Yüce Rabbimiz  cennet adayı takva sahiplerinin: “Bir kötülük yaptıklarında  günah işlediklerinde hemen Allah (c.c.)’ı hatırlayıp tövbe ettiklerini  işledikleri kötülüklerde bile bile ısrar etmediklerini” belirtir. (Al-i İmrân 3: 135)
“Mü’min  günahını üzerine (devriliverecekmiş gibi) duran bir dağ gibi görür  (o dağın) üzerine devrilmesinden korkar. Fâcir  günahkâr ise  günahını burnunun üzerinde duran ve (elini kaldım/erince kaçan) bir sinek gibi görür.” (Buharî  Daâvât)
“(Muttakiler) bir de işledikleri (günah) üzerinde bile bile ısrar etmeyenlerdir” (Âli İmran 3: 135).
Mü’min hata eder, Peygamber Efendimizin ifadesiyle “Hata edenlerin en hayırlısı hatasından dönendir.” Hatta bir mümin işlediği hatası ve günahı sebebiyle cennete girer. Nasıl girer? Hatasını anlar, işlediği hatadan dolayı öylesine bir pişmanlık ve acı duyar ki bu acısını yüreğinin derinliklerinde hisseder ve devamlı bir vicdan azabı çeker, affeyle yâ Rab diye yalvarır, yakarır. İşte bu çektiği vicdan azabı ve yalvarıp yakarışı onu dünyada iken doğru yola ahirette ise cennete sokar.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti