Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

YARIN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Yarın 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü.
Dünya Kadınlar Günü’nün ortaya çıkışı hakkında üç ayrı görüş var: Birinci görüşe göre,1857’de New Yorklu dokuma işçisi kadınlar, düşük ücretleri, on iki saatlik iş gününü ve artan iş yükünü protesto etmek için bir gösteri yürüyüşü yaptılar. Polis şiddet kullanarak yürüyüşü dağıttı.
İkinci görüşe göre, Amerikalı kadınlar 8 saatlik işgünü ve kadınların siyasal hakları için mücadele ederken, Şubat 1908’de Manhattanlı iplik işçisi kadınların grev yapması ve polisin yine şiddet kullanmasıdır.
Üçüncü görüş,1909’da New Yorklu dokuma işçisi kadınların işten çıkarılmaları protesto etmek için fabrikayı işgal etmeleri, çıkan yangında 129 kadının hayatını kaybetmesidir.
Başlangıcı hangi olay olursa olsun, bu mücadelenin anısına, II. Enternasyonalin 1910’daki Kongresi’nde Clara Zetkin’in önerisiyle, Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi. 1910 yılından başlayarak 8 Mart tüm dünyada kadınlar için özel bir anlam taşıdı. Kadınların başkaldırısını simgeledi, birlikte bir güç olmanın, dayanışmanın anlamını bugünlere taşıdı. 1960’lı yıllara dek sosyalistlerin kutladığı bir gün olan, 1960’lı yıllarda yükselen feminizmin etkisiyle tüm kadınların, sadece emekçi olarak değil, hayatın tüm alanlarında, yaşanan ortak ezilmişliği ve mücadeleyi simgeleyen bir gün olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler de 1975’te 8 Mart tarihini “Dünya Kadınlar Günü” olarak ilan etti.
Bir süredir ülkemizde de 8 Mart tarihi Dünya Kadınlar günü olarak kutlanıyor. Bu katlamalar son dönemde amacından şaşarak “tüketim toplumu”nun bir unsuru haleni getirilmeye çalışılıyor. Alış-veriş çılgınlığının yeni bir furyası olmaması, kadınların hak ve özgürlüklerinin bize ait, bizden olan değerler çerçevesinde ele alınmasına vesile olması dileklerimle Dünya Kadınlar Günü’nün kutlu olmasını diliyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti