Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

İSRAİL-FİLİSTİN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ: İSRA-TİN

Hemen her gün, İsrail ve Filistin meselesi ile ilgili canımızı sıkan haberler alıyoruz. Haberler canımızı sıkıyor, çünkü oradaki olumsuz olaylarla karşılaşanlar, bizim dindaşlarımızdır. O dindaşlarımız ki, asırlarca aynı bayrak altında yaşadığımız insanlardır.
Ayrıca İsrail devletinin başkenti yapılan Kudüs, bizim için son derece kutsal ve önemli olan bir kenttir. Zira her Müslüman Türk, Mekke ve Medine’yi ziyaret etmek istediği gibi, Kudüs’e de giderek, İlk Kıblemiz olan Mescid-i Aksa ve Kubbet’üs Sahra’yı da ziyaret etmek; Harem-üş-Şerif’de namaz kılabilmeyi arzu eder.
Kudüs’ün ve tümüyle Filistin’in kaybedilmesinin tarihi öyküsünü irdelemek, ayrı bir çalışma konusudur. Benim üzerinde durmak istediğim konu; İsrail’in daha ne zamana kadar, Müslüman Filistin’lileri öldürmeye ve hapsetmeye, devam edeceğidir?…
Görülen odur ki; Filistin Devletinin, Türkiye’den başka, samimi ve candan dostu yoktur. Petro-dolarları keselerine doldurmaya devam eden Suudi Arabistan ve öteki Arap ülkeleri Filistin meselesini kendilerinin sorunu olarak görmüyorlar. Dünyanın jandarması kesilen Amerika (ABD), İsrail’e maddi ve manevi her türlü desteği vermektedir. Avrupa Birliği (AB) içinde yer alan ülkelerin de tamamı, ABD güdümünde oldukları için, onlar da İsrail’den yana tavır almaktadır.
1948 yılından itibaren, Araplar’la İsrail arasında savaşlar oldu. Yapılan her savaştan sonra İsrail, topraklarını biraz daha genişletme imkânı buldu. Çünkü Arap ülkeleri, hiçbir zaman askeri bakımdan güçlü olamadı.
***
Muammer Kaddafi, bir darbe ile, yönetimi ele geçirdikten sonra, Libya ordusunun, güçlendirilmesi için ne gerekiyorsa yaptı. Örneğin, orduyu yönetecek olan subayların önemli bir kısmını, Türkiye’deki askeri okullara göndererek, eğitilmelerini sağladı. Petrol gelirinden sağladığı parayla, uçak, tank, her türlü askeri araç ve gereç satın alarak, Afrika ve Arap Ülkelerinin en güçlü ordusunu kurdu. Ama öteki Arap liderler gibi, hissi davranmayıp, akl-ı selîm ile hareket etmeyi yeğledi.
Anladı ve gördü ki, ne Libya Ordusunun ve ne de Arap Birliği ordularının, İsrail ile savaşabilmesi mümkün değildir. Çünkü İsrail’in arkasında ABD ve AB vardır ve bu nedenle, İsrail hiçbir zaman yalnız kalmayacaktır!…
Öyleyse ne olmalıdır ki, zavallı Filistin halkı, İsrail’in zulmünden kurtarılsın?…
Bunun cevabını Merhum Muammer Kaddafi vermiş idi…
Hayatının her aşamasında yaptığı konuşmalarda Arap Kavmi milliyetçiliği yapan Kaddafi, aynı zamanda düşünen, fikir ve proje üreten bir kişiliğe sahipti. Yayımlayıp, bütün dünya dinlerine çevrilerek yayımlanan “Yeşil Kitap” (Üçüncü Evrensel Teori) adlı kitabı, Arap Milliyetçiliği ve İslâm Dinini temel alan bir teori idi ve Kaddafi taviz vermeden ölünceye kadar da bu teorisinin gerçekleştirilmesi üzerine hem kafa yordu, hem de büyük paralar harcadı.
Kaddafi’nin yazdığı, dünyanın bütün dillerine çevrilerek yayımladığı bir başka teori de İSRATİN adlı öneridir. İSRA-TİN…Yani İsrail’in “İSRA”sı ile, Filistin’in “TİN”inden oluşan bir sözcük, İSRATİN…Bir başka tanımlama ile İsrail-Filistin Federasyonu veya Birleşik Devletidir…
Kanaatim odur ki; ne Filistin Arapları’nın ve ne de İsrail Yahudileri’nin arzu ettikleri Filistin ve İsrail Devletlerinin oluşturulabilmesi mümkün değildir. O nedenle, bu iki devleti yönetenlerin asgari müştereklerde anlaşarak, ortak bir Devlet ile yıllarına devam etmelidirler…
Kaddafi’nin İSRATİN teorisi üzerinde durulmalıdır. Birleşmiş Milletler teşkilatı bu (ya da benzeri) bir teoriyi ortaya koyarak, söz konusu iki devlet yöneticilerini sık sık biraraya getirmek suretiyle, sorunun çözümü üzerine gerçekten ciddi olarak durmalıdır.
Ben burada Kaddafi’nin teorisinin içerdiği bilgileri irdeleyecek değilim. Ama, bu teori hemen hemen bütün dillere tercüme edildiği halde, maalesef üzerinde hiç durulmamış olmasını bir türlü anlayamıyorum. Oysa ki, İsrail’i yönetenler ile, Filistin yöneticileri bir araya gelerek Kaddafi’nin önerdiği bu teori üzerinde tartışmış olsalar belki bir Birlik oluşturabilirler diye düşünüyorum.
Nasıl ki, Birleşmiş Milletler Teşkilatının baskısıyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetimi ile Güney Kıbrıs Rum yönetimi, birleşik bir Kıbrıs konusunda ciddi bir arayış içindeler ise, Filistin’de de birleşik bir devlet kurulması konusunda adım atmalıdırlar. Aksi halde, 1948 yılından beri kan dökülen o coğrafyada daha çok insanın, inat yüzünden helâk olup gidecekleri muhakkaktır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti