Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

İYİLİK

Ramazan ayının ulviyetine uygun yazılar yazmak isteğimin gereği olarak İYİLİK üzerinde kısaca duralım istedim.
En son ne zaman iyilik yaptınız? Kime elinizi uzattınız? Ya da uzatılan bir eli tuttunuz?
İyilik ve yardımseverlik en güzel amellerimizden birisidir. Gönülden severek yapılan iyilik en değerli olandır.
Dinimizde; ”İyilikle kötülük bir olmaz, kötülüğü en büyük iyilik hangisi ise onunla defet. Böyle yaparsan aranızda düşmanlık bulunan adam sadık dostun olur.” Buyrulmuştur.
Bu nasıl yapılacak? Din bilginlerinden Zemahşeri şöyle diyor; “Akla gelecek ilk davranış kötülük yapanı affetmektir. Fakat en büyük iyilik fazladan olarak ona iyilik yapmaktır. Mesela seni kötüleyeni methetmek gibi.” Sanki çok kolay mı diye düşündüğünüzü hissediyorum. Ama esas olgunluk ve nefis terbiyesi burada değil mi?
İki şeyi hemen unut; Yaptığın iyiliği ve sana yapılan kötülüğü.
İki şeyi hiç unutma; Allah’ı ve ölümü. (Lokman hekim)
İyilik para, mal, mülk ve emek ile yapılabileceği gibi, bunlar olamadan da yapılabilir.
Selamlaşmak, gülümseyerek bakmak, hatır sormak, yaşlıları ve aile büyüklerini ziyaret etmek, sılayı rahim yapmak, birisinin bir müşkülünü gidermek, hatta onun derdini dinleyebilmek bile iyilik ve yardımdır.
Dinimizin buyruğu da ;” Sizin en hayırlınız, insanlara faydalı olandır.” Değil mi? O zaman insanlara faydalı olacağız. Bu beni ilgilendirmiyor diyemeyiz. Elimizden geldiğince insanların problemlerine yardımcı olmaya çalışacağız. Kötü olmak kesinlikle yasaklandığı gibi, nötr olmak ta istenmemektedir.
Sevgi iyilik ve yardımda ölçülür. “Ben seni seviyorum.” Diyeceksiniz. Ama hiçbir derdi ile dertlenmeyeceksiniz. Bu nasıl sevgi?
Sevdiğimiz birisine gülümsemek ve onu selamlamak kolaydır. Sevmediğimiz için aynı şeyi söylemek zor olabilir. Ama gerçek iyilik, iyiliği sırf iyilik olsun diye yapmaktır. İyiliğin kendisini seveceğiz. İyiliği yaptığımız kimsenin kendisini sevmesek bile.
Bildiğiniz üzere kindarlık kötü bir şeydir. Kin gütmeden, güzel göreceğiz, güzel düşüneceğiz ve hayatımızdan lezzet almaya çalışacağız. Yani iyi olacağız ve iyilik yapacağız.
Faniden bakiye giden kervanda,
Muhabbetle menzil almak ne güzel,
İmtihan diyarı şu koca handa,
Hayırlı işler yapmak ne güzel.
Ramazanınız mübarek olsun değerli dostlar.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti