Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

SEÇİME DOĞRU BAYIR AŞAĞI VE RAKAMLAR

Seçim sath-ı mailindeyiz. “Sathı mahal” değil, “sath-ı mail”… Sath-ı mail, eğik düzlem anlamındadır. Yani seçime eğimli düzey anlamına gelen bir ifade ile anlatılmak istenen artık bir defa seçim ortaya çıktığı zaman, ondan kaçış olamayacağı, aynı bir eğimli düzeyde olduğu gibi her şeyin, herkesin seçime doğru, seçim için hareket edeceğidir. Kısaca “seçime doğru bayır aşağı giderken” de diyebiliriz bu ifadeye.
İşte efendim, seçim sath-ı mailine girdiğimiz bu günlerde tahminler, yorumlar, rakamlar, anketler her zaman olduğu gibi yine havada uçuşuyor. Kimisi ayakları yere basan değerlendirmeler, kimisi ise işkembe-i kübradan sallananlar…
Önümüzdeki seçim için en tutarlı tahminlerde bulunabilmenin yolu, geçen seçimlerde kimin ne kadar oy aldığını bilmekten geçer. O zamanki dengeler, hangi grupların kimlere oy verdikleri, şehrin hangi bölgelerinden kimin ne oy aldığını bilirsek, tahminlerimiz daha tutarlı olur diye düşünenlerdeniz. Elbette bu günün şartları ile 2014’ün şartları arasında farklar bulunmaktadır. Değişen etkenler vardır. Adayların kendi potansiyelleri söz konusudur. İşte bunların hepsini son seçimin oy dağılımı ile birleştirirsek daha sağlıklı yorumlarda bulunabiliriz.
Bu nedenle 30 Mart 2014’de yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde Afyonkarahisar’da kimin ne oy aldığını, nerelerden hangi partilere oy çıktığını hatırlatalım istedik.

GEÇEN SEÇİMDE KİM, NE ALMIŞTI?

 

30 Mart 2014’de Afyonkarahisar Merkez Belediye Başkanlığı için 133 bin 358 kayıtlı seçmenden 122 bin 873’ü oy kullanmış, oyların 118 bini geçerli, yaklaşık 5 bini geçersiz sayılmıştı.
AK Parti adayı Burhanettin Çoban 58 bin 277 oy ile seçimi kazanmış, hemen ardından 50 bin 272 oy ile MHP adayı Fatih Çetinkaya yer almıştı. 3’üncü sıradaki CHP adayı Dr. Mehmet Ecer ise 6 bin 328 oy alabilmişti. BBP 726 oy, DP 601 oy, Millet Partisi 165 oy, Saadet 1324 oy, DSP 57 oy almıştı.
Afyonkarahisar Merkez Belediye Meclis üyeliği seçiminde AK Parti 57 bin 856 oy alırken, MHP 45 bin 623 oy almıştı. CHP’ye 10 bin 314 oy çıkmış ve Belediye Meclisi AK Partili üyeler ile MHP’li üyelerden oluşmuştu.
Afyonkarahisar Merkez İl Genel Meclis üyeliği seçiminde ise 177 bin 117 kayıtlı seçmenden 165 bin 522’si oy kullanmış, 160 bin 348 oy geçerli sayılmıştı. AK Parti 81 bin 230, MHP 54 bin 583 ve CHP de 14 bin 203 oy almışlardı.
İGM seçimlerinde diğer partilerden DSP’ye 160 oy, BBP’ye 2393 oy, DP’ye 2482 oy, Millet Partisi’ne 626 oy, Saadet’e 3389 oy ve HDP’ye 223 oy çıkmıştı.

 

ŞİMDİ TAHMİN ZAMANI

 

İşte böyle, Afyonkarahisar’ın son mahalli seçimdeki karnesi bu şekilde. Bugüne bakarsak partiler arasında ittifaklar oluşmuş, FETÖ büyük oranda tasfiye edilmiş, adaylar değişmiş, bazı partiler ve görüşler kendi içinde bölünmüş, aradan geçen süre zarfında Türkiye bir çok badireden geçmiş durumda.
Elbette ki partiler arasında, hatta sağ ile sol cenah arasında oy geçişleri yaşanacak. İcraatlar, şahsi işlerin görülüp görülmemesi, meclislerin kimlerden oluşacağı, hısım-akraba ilişkileri sonuca etki edecek etkenlerden olacak.
Bu etkenleri göz önünde bulundurup, üstteki rakamlar arasında işlemler yaparak tahminlerinizi yapmanızı öneririz. Biraz emeğimiz sinsin, herşeyi devletten beklememek lazım:)…
Nasipse yarın, son mahalli seçimde, şehir merkezinde hangi mahalleden kime ne oy çıkmıştı, onu sizlere hatırlatacağız inşaAllah…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti