Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SAKIN ONLARA ÖF BİLE DEME

Muharrem Günay 10 Eylül 2013 Salı 03:00:00
  Cenâb-ı Hak, yukarıdaki ayette şöyle buyuruyor:
“ Rabbin, kedisinden başkasına kulluk etmeyin, ana ve babaya iyi muamele edin, diye hükmetti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin nezdinde ihtiyarlığa ererlerse onlara “ÖF “ bile deme. Onları azarlama. Onlara çok güzel ( ve tatlı ) söz söyle “ ( İsra/23 )
Tirmizi ile Hakim’in rivayet ettiklerine göe, adamın biri bir gün Peygamber (S.A.V.) Efendimize gelerek „ Ben büyük bir günah işledim „ benim tövbem kabul edilir mi? diye sorar.
Peygamberimiz adama “Anan sağ mı ?” diye sorar, adam : “Hayır” diye cevap verir. Bunun üzerine Peygamberimiz: “Peki teyzen var mı ?” diye sorar. Adam : “Evet var” deyince Peygamberimiz (SAV): “O halde ona iyilik et” buyurur. Buradan anladığımıza göre , ana tarafımıza özellikle teyzelerimize de çok iyi davranmak gerekiyor. Çünkü teyze “ana yarısdır.” ( amca da baba yarısıdır bunları da unutmayalım )
Ebu Davud ve İbni Mace’nin rivayet etiğine göre, sahabilerden biri Peygamberimize gelerek “Ya Rasulallah, Anam ve babam öldü, bundan sonra onlara yapabileceğim bir iyilik var mı? Diye sorar.
Peygamberimiz adama: “Tabi var. Onlar için dua etmek, günahlarının bağışlanmasını dilemek, hayatta iken verdikleri sözleri onlar adına yerine getirmek, onlardan yana olan akrabalık bağlarını gözetmeye devam etmek ve dostlarına iyilik etmek.” Diye cevap buyurdular.
ANNE VE BABASINA DUAYI
TERKEDENİN RIZKI KESİLİR
Öldükten sonra –Müslüman iseler- cenâze namazı kılmak, onlara istiğfar etmek ana babamızın üzerimizdeki haklarındandır. Enes bin Mâlik (r.a.) Resûlullah’ın (s.a.v.) “Kişi ana babasına duâyı terk ettiği zaman dünyada rızkı kesilir” buyurduğınu rivayet etmiştir.
Ana ve babalarımız öldükleri zaman varsa vasiyetlerini yerine getirip, arkadaşlarına ikramda bulunup, dostlarını ziyaret etmeliyiz.
Mallarımızdan sadaka verirken anne ve babalarımıziçin de niyet etmeliyiz. Çünkü verilen sadakanın böyle yapmakla hiç bir sevabı eksilmez. Aynı sevab anne ve babamız için de yazılır.
Büyüklerden biri, yolda giderken insanlara eziyet veren bir taşı alıp sağına atar ve babasına niyet eder, başka bir taşı da soluna atıp ve anasına niyet ederdi. Kişi yaptığı bütün iyiliklerde ana ve babasına niyet ederse onlar da sevabına nâil olurlar ve kendi sevabından hiçbir şey eksilmez.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti