Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SİYASETTE BİR ZAMANLAR

Bu hafta Türk siyasi tarihiyle ilgili iki önemli olayın yıldönümünü idrak edeceğiz.
15 Haziran 1991 yılında Anavatan Partisi 3. Olağan Kongresi yapıldı. Genel başkanlığa Mesut Yılmaz seçildi. Başbakan Yıldırım Akbulut, siyaset tarihimizde başbakanken genel başkanlığı kaybeden ilk politikacı oldu.
13 Haziran 1993 tarihinde ise Doğru Yol Partisi Büyük Kongresi’nde Tansu Çiller genel başkan seçildi. Çiller birkaç gün sonra Türkiye’nin ilk kadın Başbakanı olarak tarihe geçti. Bugün bu iki siyasi olayın yıldönümü nedeniyle anıları tazeleyelim, dönemlerinde merkez sağ siyasetin iki ezeli rakibi olarak değerlendirilen Çiller ve Yılmaz kimdi tekrar hatırlayalım
Tansu Çiller: 1946 – İstanbul doğumlu, iki çocuklu evli, eşinin adı : Özer
Robert Koleji, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu ve University of Connecticut, Ekonomi Doktorası, Yale University, Doktora sonrası çalışmalar.
1978 yılında yardımcı Profesör ve unvanları. Başta Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümü olmak üzere çeşitli üniversitelerde akademik kariyerini sürdüren Prof. Dr. Tansu Çiller, 1990 Kasım ayında Doğru Yol Partisine girerek politikaya atılmıştır.
DYP Genel İdare Kuruluna seçilmesini müteakip DYP Genel Başkan Yardımcısı görevini üstlenmiş, 20 Ekim 1991 seçimlerinde DYP İstanbul milletvekili seçilmiştir.
Başbakan Demirel’in hükümetinde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev almıştır.
Başbakan Demirel’in Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından, 13 Haziran 1993 tarihinde DYP olağanüstü kongresinde en yüksek oyu alarak DYP Genel Başkanlığına seçilmiş, 14 Haziran 1993 de hükümeti kurmakla görevlendirilen Prof. Dr. Tansu Çiller, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın başbakanı olmuştur. (14.06.1993 – 06.03.1996)
28 Haziran 1996 – 20.06.1997 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.
Kısa bir süre önce vefat eden eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz 6 Kasım 1947’de İstanbul’da doğdu. Mesut Yılmaz, Avusturya Lisesinde başladığı ortaöğretimini İstanbul Erkek Lisesinde bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümünden 1971’de mezun olan Yılmaz, 1972-1974 arasında Almanya’da Köln Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesinde yüksek lisans çalışması yaptı.
Bu süreçte Berna Yılmaz ile evlenen Mesut Yılmaz’ın, Yavuz ve Hasan adlarında iki çocuğu oldu. Kimya, tekstil ve ulaştırma sektörlerindeki çeşitli özel şirketlerde yöneticilik yapan Yılmaz, 1983 yılının mayıs ayında kurulan Anavatan Partisi’nde kurucu üye ve genel başkan yardımcısı oldu.

Aynı yıl kasım ayında yapılan genel seçimde Rize milletvekili seçilen Yılmaz, Birinci Turgut Özal Hükümetinde Bilgilendirmeden Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü görevini üstlendi. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı olan Yılmaz, bu dönemde Türkiye-Batı Almanya ve Türkiye-Yugoslavya Ekonomi Karma Komisyonlarının başkanlıklarını yürüttü. 29 Kasım 1987 seçimlerinde yeniden Rize milletvekili seçilen Yılmaz, ikinci Özal Hükümetinde Dışişleri Bakanlığı’na atandı. 1988’den sonra Avrupa Demokrasi Birliği Genel Başkan Yardımcılığı yapan Yılmaz, Yıldırım Akbulut Hükümeti’nde de üstlendiği bu görevden 20 Şubat 1990’da istifa etti. Anavatan Partisi’nin 15 Haziran 1991’de yapılan Büyük Kongresi’nde Genel Başkanlığa seçilen Yılmaz’ın kurduğu hükümet, 5 Temmuz 1991’de TBMM Genel Kurulu’nda güvenoyu aldı. Yılmaz, 24 Aralık 1995’te yapılan genel seçimler sonrası Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi tarafından oluşturulan 53. Hükümette başbakan olarak görev yaptı.
28 Şubat sürecinde Meclis’te muhalefet milletvekilleri azınlıkta olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Yılmaz, Demirel’in eski partisi DYP’den kendine yakın milletvekillerini istifa ettirerek kurdurduğu ANAP-DSP-DTP koalisyonunda (ANASOL-D Hükümeti) 20 Haziran 1997’de üçüncü kez başbakan oldu. Mesut Yılmaz, 25 Kasım 1998’de, CHP’nin, kendisi ve Devlet Bakanı Güneş Taner için verdiği gensoru önergelerinin TBMM’de kabul edilmesinden sonra istifa etti. 18 Nisan 1999’da yapılan genel seçimlerde partisinin büyük oy kaybına uğramasına rağmen DSP-MHP-ANAP koalisyonunda yer alan Yılmaz, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu. Bu süreçte Türkiye’de, 19 Şubat 2001’deki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında “Anayasa fırlatma” olayı yaşandı. Türkiye’yi büyük ekonomik krize sürükleyen bu olayın yaşandığı dönemde Başbakan Yardımcısı olan Mesut Yılmaz, “Başbakan’a bu konuda destek vermek, siyasi bir sorumluluktur. Yapılan muamele tamamen haksızdır.” ifadesini kullanmıştı.
Yılmaz, 3 Kasım 2002 seçimlerinde partisinin yüzde 5 oy oranı ile barajın altında kalması üzerine görevinden istifa etti. Bu süreçte, TBMM tarafından, 13 Temmuz 2004’te Güneş Taner ile “Türkbank ihalesi sürecinde malın satımında ve değerinde fesat oluşturacak ilişki ve görüşmelere girdikleri ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanunu’nun 205. maddesine uyduğu” iddiasıyla Yüce Divan’a sevk edilen Yılmaz, Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan’da yargılanan ilk başbakan oldu.
23 Haziran 2006’ya kadar süren yargılama sonunda heyet, eski başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner hakkında “Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları” iddiasıyla açılan davadaki suçu “görevi kötüye kullanma” olarak kabul etti ve Şartla Salıverilme Yasası uyarınca kamu davasının kesin hükme bağlanmasını erteledi. 22 Temmuz 2007’de yapılan genel seçimlerde Rize’den bağımsız milletvekili olarak Meclis’e girmeye hak kazanan Yılmaz, 2009’da Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi’nin birleşmeleri sonucu kurulan Demokrat Parti’ye geçti. Yılmaz, 15 Ocak 2011’de Namık Kemal Zeybek’in Genel Başkan seçilmesinin ardından Demokrat Parti’den istifa etti.
Uzun soluklu siyasi hayatının ardından sağlık sorunları yaşayan Yılmaz, 73 yaşında İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 30 Ekim 2020’de yaşamını yitirdi.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER